Festival

10 höjdpunkter på Way Out West

Publicerad: 8 augusti 2013 av redaktionen

Way Out West har sedan sin introduktion på den svenska festivalscenen varit ett buffébord för musikälskare, i år är inget undantag. Som alltid en fingertoppskänsla där de fångar sin samtid likväl som sin morgondag. Sannolikheten att du ser ditt framtida favoritband på en av festivalens klubbar känns ganska stor. David och Magnus har plockat ut 10 av många höjdpunkter från festivalen som äger rum i dagarna tre med start redan i dag.

Godspeed You! Black Emperor

Det allra mest intressanta – eller skräckinjagande – med Godspeed You! Black Emperors första konsert i Sverige på elva år är kanske att se hur mycket Montrealkollektivet kommer lida av att börja spela innan Håkan Hellström är färdig. Det finns en viss risk för att deras inledande, över tio minuter långa dronestycke (Hope Drone) kommer att översköljas av hits och publikvrål från några hundra meter bort. Vi får se. Faktum är att förutsättningarna för en GY!BE-konsert är långt ifrån optimala på Way Out West. Bandet brukar vanligtvis sträcka ut sin musik över två timmar, vilket knappast lär ske i Linnétältet. Samtidigt är bandet något av det mest fascinerande man kan uppleva live. Innan du har känt Mladics köra rakt över dig tillsammans med några tusen andra har du möjligtvis inte levt fullt ut och när årets WOW-upplaga är den minst gitarrextrema någonsin fyller Godspeed You! Black Emperors kraftfulla gestalt ett stort hål.

Money

WU LYF var väl inte direkt okända när de gick upp på Trädgår’ns scen under Stay Out West 2011 men det var deras första Sverigegig och många som var på plats verkade inte veta vad de hade att vänta sig.  Det blev en smått otrolig konsert.  Det har gått två år sedan dess, bandet har hunnit splittras och istället har en annan grupp slagit sig fram genom indierockens Manchester. Money befinner sig i ett tidigare karriärsstadie än nämnda bandföregångare – deras efterlängtade debutfullängdare har ännu inte släppts – men för varje singelsläpp övertygar de lite, lite mer. Deras intima spelning på Pustervik lär sluta i en konfettiexplosion av känslor som kommer eka över Järntorget.

Grimes

På något obegripligt underbart sätt har Grimes lyckats bli en av de stora stjärnorna – här kommer en grovgeneralisering till uttryck – i världens indierörelse. Det är överraskande eftersom hennes pop är skev, spretar lite åt alla håll och stundtals låter som en rymdvarelses verk. Hon har spelat här tidigare men det var i Kärleksdödens regi strax innan hon blåstes upp från alla håll och kanter. Den här gången är platsen Linnétältet och temperaturen kommer slå i taket (inte vädermässigt kanske, det ska typ regnruska och hålla på). Man kan ju även skippa Grimes och besöka Bat For Lashes och få en ungefär lika fantastisk upplevelse serverad, så se det snarare som ett tips om vilken tidpunkt du definitivt inte vill vara utanför området på.

Mount Kimbie

Vi såg Mount Kimbie i London på Field Day i slutet av maj och det var en ren uppenbarelse. Basen som drev fram låtar som Made To Stray och Carbonated var inte av denna värld och publiken reagerade på varje liten förändring i britternas massiva musik. Hur det blir på Red Bull Music Academys Clarion Post-påhitt är svårt att sia i – antagligen lite ängsligare – men Mount Kimbie är en supersäker liveduo och inomhus kommer beatsen mullra ännu tydligare.

Public Enemy

Okej, The Roots slog rekord i kort bokningstid och ställde in vilket ju var söndertråk. Public Enemy är ingen ersättningsbokning som täcker det tomrummet och är säkert inte i närheten av lika barnsligt vitala som Questlove och hans gäng men det är åtminstone en fantastiskt bra ersättningsbokning. För ett par år sedan släppte Luger Wu-Tang Clan och i år var det New York-gruppen, vilken i skarven mellan 80- och 90-talet släppte en kvartett milstolpar, som fick representera kvoten sista-sekunden-legendarer. På lördagen inleder de en eftermiddag som är ett rent delikatessbord för fans av hiphop- och r&b-musik.

Alicia Keys

Många höjde på ögonbrynen när Way Out West bokade Alicia Keys. Frågan om Alicia Keys var ett namn för festivalscenen restes, vi har inte ett svar än, men bara det faktum att diskussionen uppkommit bevisar att festivalen vågar tänja på gränserna och gå utanför en annars inrutad mall. Way Out West har vågat göra annorlunda innan och gör det igen. Men med gigantiska singlar som Empire State of Mind och Girl On Fire bäddar det här för ett medley av hits oavsett om det blir nedskalat vid ett piano eller till ett gigantiskt konfettiregn.

Haim

Tre systrar från Los Angeles har under namnet Haim blommat ut och blivit en av årets stora snackisar. Från utsökta singlar där rock förenas med soul i en luftig och lekfull aura har de gjort sig ett namn på en annars mansdominerad scen, blivit BBC Sound of 2013, och släpper debutalbumet nu i höst. Det finns mycket framtid i deras lungor samtidigt som stämbanden vibrerar med doft av sommar och eufori allt till stegrande gitarrslingor.

Koreless, Stay Positive

Stay Out West byter ständigt skepnad, en av årets nyheter stavas Weekday. Klädbutiken sadlas om och presenterar några av samtidens bästa beatsmakare. Och allt sker innan Slottsskogen ens öppnat. Att några av namnen råkar vara det bästa som går att hämta från de brittiska öarna gör det hela inte sämre. Koreless med briljanta EP:n Yugen och Manchesterbördiga Stay Positive bäddar för helt nya upplevelser, såväl musikaliskt som visuellt.

Neil Young & Crazy Horse

Det finns legender och det finns Neil Young. När en av rockens främsta återvänder till Göteborg gör han det med sitt Crazy Horse och bara det är något utöver det vanliga. Det är inte bara stämbanden som är intakt, gitarrmönstret och det experimentella fortsätter ständigt att utmana. Hans jämlikar må använda syrgas och dras upp på scen, Neil Young håller fortfarande ett stadigt grepp om gitarren, och det finns ingen som kan utmana honom när solen slocknat och flanellskjortorna radat upp sig.

Crystal Fighters

Den här pusselbiten doftar sommar och eufori – precis vad en törstig festivalpublik behöver. Way Out West är i mångas ögon en ganska stillsam tillvaro men är det några som kan skaka om dess publik så är det dessa spanjorer. Nyligen släpptes uppföljaren till debuten Star Of Love. Nya given Cave Rave är precis som föregångaren en imponerande samling låtar där de stora singlarna stavas You & I och Wave. Det blir helt enkelt en spansk invasion när Crystal Fighters kickar igång festivalen med sina lekfulla och medryckande melodier där de förenar inhemska melodier med fulländade popproduktioner.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 155 [name] => Way Out West [slug] => way-out-west [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 156 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 485 [filter] => raw ) )