Guide

4 guldkorn på Gården

Publicerad: 4 juni 2019 av redaktionen

Om mindre än 24 timmar är det äntligen dags för Göteborgsfestivalen Gården att hållas för andra året i rad och än så länge ser det ut som att det högkvalitativa festivalprogrammet får ett gassande sommarväder, även under förfesten och efterfesten. Trots att både Kali Uchis och Princess Nokia ställt in (men fått ersättning av The Sounds och Cautious Clay) finns det flera namn i botten av festivalaffischen som förtjänar att lyftas fram. Vi har valt ut fyra stycken av dessa, varav alla spelar på festivalens lilla scen inne på Trädgår’n. Det ryktas om att det finns ett begränsat antal platser på denna inomhusscen, så ta med dig polarna i god tid och låt ostronen vänta någon timme för att försäkra dig om att få plats. Det kommer det garanterat vara värt.

black midi

black midi

black midi är en musikgenre, vars utövare skapar midifiler som kan innehålla flera miljoner toner. black midi är också ett band och är något helt annat, även om det i deras låtar nästan kan kännas som att de spelar miljontals toner. Innan gruppen ens hade släppt några singlar började de betraktas som ett av, om inte Storbritanniens, så åtminstone Londons bästa nya band. Den noiseinfluerade mathrockgruppen består av de fyra medlemmarna Morgan Simpson, Matt Kwasniewski-Kelvin, Cameron Picton och Geordie Greep, som träffades i gymnasiet, där de alla pluggade musik. Trots sin ringa ålder visar samtliga medlemmar upp oerhörda tekniska förmågor, och en förmåga att skapa låtar, som trots sin komplexitet är både roliga och dansanta. På Gården ser ni black midi för första gången i Sverige, en utmärkt uppladdning inför deras efterlängtade debutalbum som kommer senare i juni. Dessutom: den som har flest ”jag såg dem innan de blev stora”-historier att berätta vinner. Så ta chansen!

 

Empress Of

När Dev Hynes (aka Blood Orange) fick frågan på Instagram om vem som enligt hans åsikt är den mest underskattade artisten idag svarade han helt enkelt ”empress of”. Det känns nästan som att hans oklanderliga smak räcker för att hypa upp amerikanskan, men hon har definitivt fler referenser än så. Som en del av samma indiegäng som Mitski och SASAMI har hon sakta men säkert karvat sig ut en egen plats bland världens melodier. Med toner som rör sig från härligt 90-talsdoftande r&b till mjuka syntar har hon en repertoar som är lika festlig som melankolisk. Lorely Rodriguez, som sångerskan egentligen heter, citerar enligt sin Wikipedia-artikel både The Beach Boys och Cocteau Twins som influenser och visst hörs samma drömska kvalité i hennes musik. På ett somrigt Gården lär detta göra sig mer än väl.

 

Shame

Om det är någonting gott som kommit ur det gigantiska clusterfucket Brexit är det musiken som skapats av missnöjet och protesterna mot beslutstagarna bakom det. Den nya vågen av uppeldande och politisk postpunk från de brittiska öarna har varit svår att värja sig mot, där band som IDLES, Goat Girl och Heavy Lungs varit prominenta. Det band som haft snabbast och mest hektiska framgångssaga i samma liga är däremot Shame, som spelade på (ett förvisso slutsålt) Debaser Strand för 13 månader, för att sedan figurera på Coachellas line-up i år. En rätt stor exponentiell ökning, kan man säga. Det är ingenting oförtjänt – när debutalbumet fortfarande växer sig starkare för varje lyssning och att de turnerar i en febril takt, så är Shames bana till succé byggd på svett, blod och tårar… och lite mer svett. Visst att prognosen talar om 27 grader och sol på onsdagen, men när postpunkkvintetten tar sig an Trädgårn’s innescen kommer kondensen på väggarna och peppen från moshen att tala om något betydligt varmare.

 

Yaeji

Med sin unika blandning av house och hiphop, där nedtonade vokaler smälter in i dansanta rytmer, är Yaeji en av de mest intressanta akterna i dagsläget. Bakom den något nördiga, glasögonprydda fasaden hittar vi en festivalens coolaste brudar. I sina videos levererar hon en semi-surrealistisk estetik a lá Twin Peaks som både lockar och väcker frågor. Hur den tar sig uttryck på scen blir spännande att se — ska vi gå efter det vi hört hittills (och av det vi sett när vi tjuvkikat på väderprognosen) så lär det dock bli alldeles strålande.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 3141 [name] => black midi [slug] => black-midi [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 3142 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 2 [filter] => raw ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 1606 [name] => Empress Of [slug] => empress-of [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 1607 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 5 [filter] => raw ) [2] => WP_Term Object ( [term_id] => 2688 [name] => Shame [slug] => shame [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 2689 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 3 [filter] => raw ) [3] => WP_Term Object ( [term_id] => 2607 [name] => Yaeji [slug] => yaeji [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 2608 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 4 [filter] => raw ) )