Lista

5 guldkorn på Smash x Stadion

Publicerad: 30 juni 2019 av Linna Fogelberg

För festivalentusiasterna i Stockholm finnes varken rast eller ro. Efter tre dagar av Lollapalooza dyker vi rätt in i en två dagar lång hiphopfest på Stockholm Stadion. På tisdag drar Smash x Stadion igång, och festivalen har lyckats locka hit både internationella ikoner som A$AP Rocky och Migos, och svenska storheter såsom Z.E och Einár. Efter flera av- och ombokningar har Smash prickat in en lineup med det mesta och bästa av allt ur hiphop- och r’n’b-världen, och den sista gyllene pusselbiten i deras krocklösa(!) schema föll på plats i torsdags. Här är fem anledningar att vara på plats redan när portarna öppnas 2 juli 14.30.

Rico Nasty

Det är inte varje dag hiphop som genre, med sina 45 år på nacken, återuppfinns. Men varje gång Rico Nasty skrovligt skrikrappar om hur lättad hon är över att inte ha behövt smack a bitch today, öppnas himlarna och Messias är återfödd. Hennes musik har beskrivits som både punktrap och rapmetal, beatsen drivs av obevekligt riv och Rico själv låter aldrig mindre än hänsynslös. Efter sju mixtapes, det senaste från april, är 22-åringen från New York expert på att låta sig vara lekfull utan att någonsin kompromissa sin hårdhet. Ovanpå detta strösslar hon dessutom ett visuellt artisteri som heter duga, både i form av musikvideos och outfits som din Bratzdocka skulle offra en fot för. Det är ett rent nöje att bli överkörd av Rico Nasty.

Flohio

London har knappast producerat grimeartister i fjuttiga kvantiteter, men ur mängden sticker 26-åriga Flohio ut. För även om stommarna till hennes musik lånats av grimescenen så är soundet ofta byggt med än mer hjälp av industriell techno. Flohio själv är driven till tusen, med vässade, kritiska och ärliga texter som spottas ut med grov accent från södra London. Inte en enda stavelse lämnar hennes mun utan emfas. Det är politiskt, det är framåtsträvande, kraftfullt och rörande, hårt och metalliskt, och samtidigt är det klubbigt och lätt att mosha till om tillfället kräver. Till och med självaste Naomi Campbell är ett fan, och 2018 inkluderade hon Flohio i sin lista för Vogue över 10 kvinnor som förändrar vår framtid. Fler vitsord än så bör inte behövas för ta sig till Stadion på onsdag och se Flohio kickstarta igång dag två av festivalen.

J.I.D

Mer än en gång har Atlanta-rapparen J.I.D jämförts med Kendrick Lamar, till följd av både hans flow och textförfattande. Destin Route, som han egentligen heter, tog sitt namn från att ha beskrivits som “jittery” av en släkting, men J.I.Ds rappande levereras i både ebb och flod. Texterna behåller dock alltid samma stadiga skärpa, och hans historieberättande springer obesvärat både dubbel- och trippelvarv runt lyssnaren. J.I.D får de svåraste av konststycken att verka elementära. Hans andra studioalbum DiCaprio 2 kom ut i slutet av 2018 till högljudda lovord, och gästades bland annat av J. Cole, A$AP Ferg och 6LACK. Albumtiteln refererar till hur DiCaprio varit en respekterad skådespelare i flera decennier, men inte förrän 2016 vann sin första Oscar. På samma sätt ser J.I.D sig själv som någon som lagt in arbetet, och respekterats av sina jämlikar en längre tid, men som inte fått det breda erkännandet han förtjänar. På tisdag kommer hiphopens Leonardo visa Stockholm precis hur mycket sanning som ligger i den liknelsen.

Saweetie

Det har gått fort och rakt upp för Kalifornien-rapparen Saweetie. 2017 släppte hon debutsingeln Icy Girl, vars musikvideo på tre veckor fick 3,5 miljoner Youtube-visningar. I dag har videon till Icy Girl, där hon rappar över beatet från Khias dunderhit My Neck, My Back (Lick It) närmare 77 miljoner visningar, och uppåt fortsätter det att gå. Förutom en remix av låten där Kehlani gästar, så har Saweetie släppt två EPs på dryga 20 minuter var, fyllda av anthems och bops för tjejer med diamanttunga halsband och långa akrylnaglar, men även för alla oss andra som då och då gärna identifierar sig med tjejer som lever i ett överflöd av lyx. Saweeties musik är skamlöst lustfylld på de mest befriande av sätt. I My Type rappar hon “Eight-inch big, ooh, that’s good pipe” och blir uppbackad av sitt eget körspår där hon ropar tillbaka “Bad bitch, I’ma ride the dick all night” med samma volym och entusiasm som någon som ropar ner till sina kompisar från en balkong efter två glas rosé. På onsdag har du chansen att ropa tillbaka med samma engagemang!

Greentea Peng

Att Greentea Peng är en spirituell artist kan räknas ut redan från Aum-tatueringen mellan hennes ögonbryn. Sångerskan från London trivs bäst i lågt tempo och drömska lo-fi-miljöer som ger utrymme för reflektion och meditation. Samtidigt är hennes stoner-profil inget som trubbar av hennes vokala förmågor, Greentea Peng är lika släpig som tonsäker. Hon har dessutom värmt upp för allas våran Neneh Cherry, som själv är ett fan av sångerskan. Förra året kom hon ut med sin första EP Sensi som drivs av lika delar sensualitet och tillbakadragenhet. Smash kom ut med guldbokningen av Greentea Peng först i torsdags, efter att två andra akter ställt in. Det innebär att du på onsdag eftermiddag får lyssna på fylligt somriga ljudbilder av en artist med sammetsröst, medan du äter piffiga hamburgare från festivalens food trucks. Tänk vilken tur man kan ha ibland!

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 2835 [name] => Smash Fest [slug] => smash-fest [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 2836 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 13 [filter] => raw ) )