Live

6LACK
Way Out West, 10/8 – 2018

Publicerad: 12 augusti 2018 av John Jonsén

8

Förutom att Ricardo Valentine, bättre känd som 6LACK, besitter en av samtidens mest silkeslena R&B-röster så har han en makalös känsla för kontraster. Innan publiken är helt och hållet redo att djupdyka i de iskalla och depressiva ljudlandskapen behövs lite uppvärmning för att inte komma ut emotionellt förkrossade, så först av allt möts vi av DJ Tonee, Valentines extremt adrenalinpumpade DJ. Han drar av några trapbangers som går hem mer än väl, men när han ber teknikerna om lite grönt ljus på scen och brölar ”if you smoke weed, make some noise!!” så är det som att publiken utvecklas till ett inferno av extas. När basen dessutom har skruvats upp högre än i valfri Vine-compilation för att matcha publikhumöret gör DJ:n sitt allra yttersta för att tillfredsställa Valentines målgrupp, och när han väl gör entré en kvart in i speltiden bemöts han av total eufori från alla inne i det nu fullproppade tältet.

Förutom DJ Tonee som kommenterar Valentines varje textrad med något irriterande ad-libs i kulspruteform, så har han med sig två av de tightaste livemusiker som R&B-scenen sett på många år. De kirurgiskt preciserade trumkompen invävda med Never Know och That Fars avskalade känsla från livesyntarna förgyller Valentines bräckliga sensualitet för varje ord han nästintill gråter ut. I övergången till Free ljuder norra hemisfärens mest deprimerande syntbeat varpå Valentine säger ”We came to have a good time tonight!”, och trots att vi möts av den totala känslomässiga motsatsen är det ingen som protesterar. Om det finns en plats i världen att få gråta och dansa samtidigt på så är det Linnétältet, i Valentines regi. Några i publiken är till och med så hänförda att de vill steppa upp sitt deltagande, så de drar upp Genius-sidan till Worst Luck för att kunna maxa allsången.

  • Med årets singelsläpp OTW och Switch fortsätter Valentines framtid att se överväldigande ljus ut, inte minst när liveversionerna kryddas av hans ödmjuka persona. Tillsammans med uppbackningen av sina toppkvalitativa livemusiker som gör allt från att lägga drum and bass-markeringar på hans rader till att göra låtarna ännu fylligare och drömska. Till och med den småjazziga tagningen av Cutting Ties kan adderas till den långa listan av guldkorn. Under spelningens mest efterlängtande ögonblick och avslutande PRBLMS känns det som någonting unikt skapas i Slottsskogen. Witch house-produktionen i låten tillsammans med Valentines ömma stämma får gåshuden att stå tio centimeter utanför kroppen samtidigt som allsången florerar. Känslorna, dansen och gemenskapen är unisona. Det ger så mycket hopp för framtiden att 6LACK bemöts med öppna armar av festivalen, och att han inte ens har nått sin fulla potential ännu. Om några år kommer han tveklöst att ha växt ut ur Linnétältet och passat perfekt in i ett slutsålt Friends Arena.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 2854 [name] => 6LACK [slug] => 6lack [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 2855 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 1 [filter] => raw ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 155 [name] => Way Out West [slug] => way-out-west [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 156 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 547 [filter] => raw ) )