Stadion

A$AP Rocky
Smash, 2/7 – 2019

Publicerad: 3 juli 2019 av Johanna Eliasson

7

Kalla det ett symptom på min quarter life cirisis eller att jag är en god vän, men på tisdag kväll befinner jag mig ihoppressad med ett mycket högt antal stimmiga tonårspojkar och mitt sällskap som förmodligen är det största A$AP Rocky-fanet som befinner sig innanför Stadions murar. Jag har tagit på mig min fiskehatt i ett försök att dölja det faktum att jag antagligen höjer medelåldern i publikhavet, trots mina ringa 24 år.

En silhuett framträder på det vita skynke som höljer scenen och A$AP Rockys falsett bryter ut i Sundress. Den pop-svärmande refrängen, Tame Impala-samplingen och radernas melankoli fungerar som en mjukstart – snart slår energin i publiken om från lätt allsång till att sjuda med alltmer ökande energi. När skynket till sist faller, beatsen blir tyngre och rappen blir snabbare ömsar både Rocky och publiken skinn. Det första Rocky gör är att dirigera oss till moshpits – något som han senare ger bakläxa på genom att visa en mycket saklig instruktionsvideo för hur man fixar en moshpit eller death wall. Efter ett tag finns det ingen hejd på oss och de otaliga ringarna som skapas inemellan beat-dropsen fylls av backflips och ivriga dansare.

  • A$AP Rocky beskrivs ofta som en gränsöverskridande artist. Han söker att förena människor och kreativa uttrycksformer. På SMASH verkar han framförallt ta festen till verktyg för att förena, där de rivigaste spåren såsom Goldie, Praise the Lord (Da Shine) och Wild for the Night ger störst gensvar. Men det är när det blir andrum som Rakim Mayers, som han egentligen heter, skiner genom sitt artistpersona som starkast. När scenen badar i ljus av regnbågens alla färger och rader som ”I look for ways to say I love you / but I aint into making love songs” från L$D fyller Stadion är närvaron som mest påtaglig. I fina hyllningen till bortgågne mentorn och artisten A$AP Yams är det svårt att inte känna sig lite sentimental – något Rocky snabbt vänder om till röj igen med kanonexplositioner av sedlar printade med Yams ansikte.

    A$AP Rockys och publikens dynamik är inte alltid helt i synk, men båda parter verkar ändå ha fått ut det de ville från mötet. När en urblåst publik nöjt rullar ut i sommarskymningen ska Mayers strax få stå till svars för att någon som verkligen blev SMASHed, då han blir arresterad för ett bråk i centrala Stockholm som verkar ha centrerat kring en match i grenen kast med liten person. Jag viker försiktigt ner min fiskehatt i väskan.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 303 [name] => A$AP Rocky [slug] => aap-rocky [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 304 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 20 [filter] => raw ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 2835 [name] => Smash Fest [slug] => smash-fest [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 2836 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 13 [filter] => raw ) )