Ny musik

ALBUMPREMIÄR: Honeymilk – ”I Want You to Be Very Happy”

Publicerad: 25 januari 2018 av John Jonsén

Den efterlängtade uppföljaren är bara några timmar bort.

”Vad hände med Honeymilk egentligen?” och ”Åh, jag hade helt glömt bort Honeymilk!” är två meningar du förmodligen aldrig har hört någon säga. Det är för att Stockholmsduon alltid är överallt, på alla scener, i alla bloggar och tidningar. När de inte sprutar ut hits åt alla håll och kanter är de bara några dagar bort på ditt favorithak i valfri stad. När andra band lättar på trycket så pressar Honeymilk ner gasen i botten. Framför allt är det värt ett hav av applåder att de lyckats stanna på den svenska indieradarn så länge när förra fullängdaren kom för fem år sedan.

Den främsta anledningen till att Honeymilk lyckats hålla sig aktuella är att de blir bättre och bättre för varje litet singelsläpp som kommer. Från att Time Will Kill You släpptes 2016 har hakor ständigt träffat golvet och förväntningar har konstant överträffats. The Nothing New är bland det närmaste vi kommer ett perfekt indiefacit, med sitt stålstabila driv. Förra årets singelgiv var knappast sämre – den oerhört kraftfulla Havslåten välsignade 2017 med lite romantisering till drömpopens starkaste dagar. Någonstans mellan Alvvaysoch Wild Nothing verkar Honeymilk ha hittat sitt perfekta läge, minst sagt. Bland alla dessa guldkorn som samlats ihop till albumet I Want You to Be Very Happy finns det ännu mer att gräva ner sig i, som drömballaden Private Number och fuzzhetsen i Break Down / Rectify. Honeymilk bara fortsätter att ge och ge, och det är bara att tacka och ta emot detta ljus i vintermörkret.

Nedanför premiärlyssningslänken till I Want You to Be Very Happy finns en kortare intervju med bandet, där de pratar om sin favoritlåt på skivan, varför de numera figurerar som duo, hur det kommer sig att Matilda Wiezell (från Melby) gästar på albumet, med mera.

Hur känns det att I Want You to Be Very Happy alldeles strax är ute efter ett och ett halvt år av singelsläpp inför plattan?

– Det kommer kännas väldigt skönt. Som att vi äntligen är redo att släppa förmynderskapet över vårt lilla kärleksbarn och se om den klarar av att stå pall ute i den hårda världen. Sättet vi har jobbat med den har också gjort att albumet fått växa fram ur oss, låt för låt. Vi har spelat in det mesta själva i repan eller Marcus lägenhet och det gör att man får en speciell relation till varje låt, för de blir så tydligt en del av ens vardag, allt från vår sorgliga replokal på Hagagatan till ens arga grannar på Gärdet till nån meningsfull minneslucka på Folkungagatan.

Finns det något spår på albumet som ni är extra stolta över?

The Nothing New är ju en jävligt bra poplåt, det måste vi erkänna. Sååå soliga och snygga gitarrer, med sååå uppgiven och bra text. Men det är elakt att känna mer för någon låt egentligen, vi är stolta över alla låtar på albumet och stolta över att vi efter fem år fortfarande älskar att göra musik ihop. Jag hoppas det hörs igenom.

Ni har valt att titulera er som ”duo” numera, hur kommer det sig? Har musikens skapandeprocess förändrats sedan ni gjorde det valet, eller har den alltid styrts av er två?

– Det blev som så att vi hade två som inte orkade lägga lika mycket tid som oss. Då kände vi att det var bättre vi utgår från oss som en duo med hjälp av de som vill och kan.

Skapandeprocessen har i mångt och mycket styrts av oss då vi varit de enda permanenta medlemmarna de här fem åren. Vi har hittat ett sätt att förstå varann, hur vi spelar och vad vi inte gillar och gillar. Nikki börjar till exempel alltid svänga med sitt hår om han går igång på nåt. Men hela tiden har vi haft så jävla fina vänner och musiker med oss som har hjälpt oss att göra allt ännu bättre och lärt oss en massa grejer.

Med på singeln Coming Home finns Matilda Wiezell från Melby – hur kom ni i kontakt med henne?

– Vi spelade med henne på Debaser 2016 och tycker att hon har en väldigt unik röst. Hon är väldigt cool! Alla borde följa henne på Instagram och lyssna på hennes band!

Efter släppet av första albumet dröjde det inte särskilt länge innan det kom uppföljande singlar och en EP – är planen att fortsätta i samma raska takt som förr, eller ligger fokus på att turnera (eller någonting helt annat)?

– Vi kommer spela lite live i vår och simultant försöka göra klart ett nytt album. Tanken är att göra nåt annorlunda från det vi gjort tidigare. Vad det blir kommer nog göra en tombola få avgöra. Det kommer hur som helst blir skitbra.

I Want You to Be Very Happy släpps imorgon (26/1) via Birds Records. Släppet firas nästa helg i Stockholm på Södra Teatern.