Ny musik

ALBUMPREMIÄR: Rådjuret – ”Rådjuret”

Publicerad: 6 september 2018 av John Jonsén

Senaste Luxury-signeringen är mångfacetterad, egenartad och fullständigt underbar. 

Vem hade anat att ljudet av en distad cittra var bland det mest våldsamt hjärtskärande som finns? Ett instrument som i sin natur låter så tröstande och stämningsfullt får Veronika Nilsson att locka fram ångest och massiv hjärtekross genom sitt alias Rådjuret, som släpper sin debutskiva under morgondagen. Hennes självbetitlade album utmanar både Sufjan Stevens om tronen för bräcklig gråtpop och PJ Harveys titel som coolaste cittraspelare. Stor bragd för en debutant kanske, men när låtar som Att gräva ner sig och Allt går sönder får en att tappa bort sig i hennes trollbindande melodier och när lika gripande låtar har titlar som Euforifylla (eller Att bli inlåst på en innergård), då är Nilsson uppe och tävlar i the big leagues. Även om det är kammarpop och drömpop som är ledorden på Rådjuret så finns det avstickande spår som förgyller den betydligt mycket mer än vad de disorienterar. Att ligga på sitt golv för tanken till Have a Nice Lifes minimalistiska tillika dystopiska postpunk, medan avslutande Jag var naiv – du var dum är den största skrällen på skivan med sin 90-tals-aktiga triphop-beat. På vilket annat album som helst hade allt detta kanske känts ofokuserat och förvirrande, men Nilsson binder sömlöst ihop allting till ett snyggt litet distpaket. 

Rådjuret behöver bli mer än en fotnot eller ett guldkorn i årets pophistoria. För att göra den total rättvisa skulle den behöva klistras fast som komplement till varje vinflaska på Systemet för att lindra bakisångest hos varje svensk, men tills vi uppnår den utopin så går Rådjuret att uppleva live 7:e september (imorgon) på Bar Brooklyn i Stockholm. Ta med er en hjärtekrossad kompis och er bästa :’(-emoji för bästa möjliga upplevelse. 

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 2871 [name] => Rådjuret [slug] => radjuret [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 2872 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 2 [filter] => raw ) )