Intervju

Alice in videoland: hetare än någonsin

Publicerad: 3 april 2011 av Magnus Olsson

Alice in Videoland är snyggt förpackad electropunk som befinner sig i sitt rätta element när man intar en scen. Då faller kickarna in naturligt, och det råder inga tvivel om att AiV har blivit ett tight liveband som i skrivande stund surfar på en våg som är stor nog att ta dem långt – såväl musikaliskt som ur ett karriärsperspektiv. Magnus Olsson fick ett snack med Anders Alexander Nilsson och Toril Lindqvist.

Alice in Videoland turnerar flitigt världen över, har släppt ett gäng skivor och är nu aktuella med A Million Thoughts And They’re All About You. Till beskrivningen bör nämnas att man är Arvikafestivalens fosterbarn. Där har de fått trygghet, kärlek och vuxit sig stora tack vare skogens näringsrika natur. Och givetvis hittar du dem på en av Arvikas scener även i år. Sedan 2003 har man klättrat från minsta scenen, Lyran, till största, Vintergatan, och gjort en resa få varit med om. Hur skulle ni beskriva att er musik har utvecklats från Maiden Voyage till A Million Thoughts and They’re All about you ?

– Vi har fokuserat lite mer på att ha bra sångmelodier på denna skivan, sen skulle jag vilja påstå att den är klubbigare, dansantare och bättre på alla sätt än något vi tidigare släppt. Produktionsmässigt är det också ett stort steg framåt, Maiden Voyage låter som en demo i jämförelse. Men det kan kanske ha sin charm det med på något sätt, berättar Alexander.

Hjärnorna bakom verket stavas Toril och Alexander, de är grundpelarna i musikskapandet.

-Jag och Alex bollar låtsnuttar fram och tillbaka tills vi har en låt. Antingen har han gjort något i studion som jag kommer på melodier till eller så har jag börjat på en idé som han utvecklar, förklarar Toril.

Alice in Videoland är verkligen i ropet, nyligen sålde man ut fyra gig inom loppet av två veckor. Är 2011 ert år?

Det kan du fethaja!, skrattar Toril fram.

Alexander påpekar att det har börjat väldigt bra, men att de inte kommer bli folkliga. Folkliga för gemene man lär vi inte förvänta oss, men för den elektroniska publiken är man redan ett väletablerat namn.

Med låtar som Radiosong, Lay Me Down och Cut the crap har man tagit många med storm. Men vilka låtar är era favoriter från er egen karriär?

Panic, mycket för att texten kommer ifrån när jag försökte ta mig ur en väldigt svår och ångestladdad period i mitt liv.. We are rebels, för att jag är sjukt nöjd över den och att det blev en grym duett med Maja Ivarsson. Och Something new från nya skivan, säger Toril.

Smaken är som baken, och Alexander har helt andra favoriter.

-In a band, från nya skivan för att jag tycker den har ett sånt jäkla drag. Sen sitter den ihop helt perfekt låtmässigt. Sådant är viktigt! men jag gillar även Bender även den från nya skivan. Jag har länge velat gjort en låt som Bender, men aldrig fått till det, det är först nu som alla pusselbitar fallit på plats. En annan favorit är Better Off från Outrageous skivan den är väldigt säregen och jag gillar att den har ett sånt sjukt snabbt tempo men att man ändå upplever den som sentimental och fin, förklarar Alexander.

Inspirationskällorna är många, men Toril berättar att den till stor del kommer från olika perioder i hennes liv, och att skapandet fungerar som en medicin för att ta sig ur mörka stunder. Hon passar även på hylla bandmedlemmen Alexander som är en av hennes största inspirationskällor. Alexander förklarar att Toril har något så unikt som ett eget ”språk” i musiken, och det är det få som har, understryker han. Hur detta språk ter sig, och vilken grammatik som är nödvändig är dock fortfarande oklart för oss övriga. Vidare påpekar Alexander att en lyckad spelning med massa feedback tillhör de största inspirationskällorna.

Nyfikna som vi är måste vi ta reda på vilken musik det är som gäller när man lyssnar för sin egen njutning. Vilka låtar missbrukar ni själva för tillfället?

– För min del blir det April March med Chick Habit, heta brittiska New Young Pony Club med Dolls, klassiska Land med Patti Smith och True med Spandau Ballet, skrattar Toril fram.

Allt på Adeles nys skiva ( jag vet väldigt otippat..) sen spelar jag vissa låtar från vår nya skiva lite för ofta för mitt eget bästa också, skrattar en lika glad Alexander fram.

Och när man ska beskriva sin egen musik med hjälp av ord, nämns ösig, fet, speciell, melodiös, motionerande och massiv. Jag kan inte annat än instämma, för där sätter man ord på hur det är att uppleva Aiv när de lirar.

I sommar är Arvikafestivalen den enda bekräftade festivalen på svensk mark, hittills, och det är även därifrån de har sitt bästa festivalminne.

– Arvikafestivalen 2004, var verkligen speciellt för oss. Det var första gången på en sjukt stor scen, och allt var perfekt. Publiken, ljudet, sommaren, ja ni fattar, ler Toril.

-Jag kan inte annat än instämma, men måste även passa på att tillägga att spelningen på Peace & Love 2009 inte var så dum den heller, säger Alexander.

Slutligen vill de passa på att berömma den svenska fanskaran när det gäller att gå ”all-in” på konserter, även om man är en bit efter den ryska/ukrainska underground-publiken. Så förbered dig för en svettig och dansat spelning på Arvika, där vi ska slå den ryska/ukrainska underground-publiken med hästlängder.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 84 [name] => Alice in Videoland [slug] => alice-in-videoland [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 85 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 3 [filter] => raw ) )