Live

Alla borde ha varit här

Publicerad: 12 februari 2012 av Magnus Olsson

Rebecca & Fiona, Berns

Betyg: 8/10

Rebecca & Fiona är mer än en hajp, det är en housesensation. De som inledde karriären med P3-House gör numera musik för världens största dansgolv. Inledningsvis kretsade det mesta kring Luminary Ones som roterade på flera av landets radiostationer, idag utgör den enbart en parantes i den katalog duon har samlat på sig. Rebecca & Fiona lyckades bygga upp en hajp, delvis tack vare serien om deras liv på SVT Play. I verkligheten är det dock så mycket mer än bara Hänga, Glida Runt & Låna Pengar. Även om det kanske har symboliserat deras inledning. Sveriges främsta it-girls, men även en av landets stora housesensationer. De är många vid det här laget, men dj-duon bestående av Rebecca Scheja och Fiona Fitzpatrick tillhör toppen.

På förhand kretsar mycket kring politik. Deras socialistiska anda kan knappast ha undgått någon. Banderollen på P3 Guld är bara en av många kuppar och politiska utspel. På internet cirkulerade en uppmaning till duon som gärna sätter idealet i främsta rummet. Uppmaningen gick ut på att Rebecca & Fiona skulle bojkotta den utsålda spelningen på Berns i Stockholm med anledning av de tidigare ägarns oskäliga arbetsförhållande för papperslösa. Men det blev en spelning, och jävlar vilken spelning det blev. På gårdagens agenda hittade vi mycket house, och väldigt lite politik.

Stämningen på Berns är löjligt bra långt innan Rebecca & Fiona syns till. Och sedan välter man Berns med de storslagna tonerna till Giliap. De inledande uppbyggnaden piskar upp stämningen och sedan är festen i gång på allvar. Det är hårt och intensivt, electro-house i massor. Och man flätar vackert in spåren från hyllade debuten I Love You, Man mellan det pulserande dunket. Även om jag hade hoppats på mer av den poppigare sidan, vilket visas upp på I Love You, Man. Men ingen verkar få nog av den hårda och brutala electro-housen Rebecca & Fiona plockat fram, tvärtom. Ibiza är ett dansgolv närmre oss.

Men jag får trots allt min dos, både av house och den poppigare sidan. If She Was Away blir en kontrast till ”veven” som är den vanligaste rörelsen kring ett-snåret. Bullets körde över oss tidigare under kvällen likaså gör Turn It Down som är snyggare förpackad än någonsin.

Det är playback och det är dans. Men framförallt är det house, vilket allt kretsar kring. Det är extensions överallt; på scenen och i publiken. I massor. Marken vibrerar och rummet fylls med grön laser. Och mitt i allt kan jag bara konstatera; världen blir onekligen mycket vackrare i strobljus.