Youtube Music Stage

Anna von Hausswolff
Way Out West, 9/8 – 2018

Publicerad: 10 augusti 2018 av Erik Blohmé

8

När klockan närmar sig 02:15 är folk är trötta och fulla som helvete. En kille hänger över staketet vid scenen och headbangar till Andrew Lloyd Webbers ledmotiv för musikalen Cats, i något sorts försök att övertyga sin omgivning att han är ganska nykter ändå (headbanging = nykterhet, nämligen). Aldrig har väl någon bevisat motsatsen så tydligt, men tappert försök du kille i vit tisha längst fram vid Youtube-scenen på Bananpiren.

Denna arketyp utgör den ena halvan av publiken, medan övriga är där för med det uttryckliga syftet att se Anna von Hausswolff, singer-songwritern som långsamt muterat till dirigent för ett oljudsmaskineri fullt jämförbart med Swans eller Godspeed You! Black Emperor.

I den pratiga lagerlokalen gör bandet en poäng av att inleda Ugly and Vengeful extra tyst – Hausswolff nästan viskar de inledande textraderna, för hon och alla som sett bandet förut vet att det inte är möjligt att prata länge till. När låten exploderar i ett utdraget helvetiskt orgelpumpande lämnar många mycket riktigt sin plats för att gå och prata någon annanstans. En klunga av ett hundratal entusiaster står kvar längst fram, en publik långt mindre än av vad Hausswolff förtjänar – hennes band är, faktiskt, något av det mäktigaste som går att se live just nu. En kväll i denna gudsförgätna container till konsertlokal rättfärdigas helt och fullt bara av att uppleva klimaxet i Come Wander With Me/Deliverance.

  • Under kvällens spelning når hon ändå inte riktigt de otroliga höjder hon är kapabel till – ofta är de monstruösa kompositionerna precis så transcendenta och förgörande som publiken hoppas, andra gånger dämpar lokalens akustik detaljerna i musiken.

    Det är inte bandets fel. Hausswolffs mellansnack bryter däremot magin något, och under den avslutande balladen blir stämningen lite förvirrad när hon går ner i publiken och får ett skrattanfall mitt i låten. Jag och majoriteten av besökarna förstår inte riktigt vad som händer. Men å andra sidan, varför inte kosta på sig det en kväll som denna – stämningen är ju ändå som den är. Anna von Hausswolff och hennes musiker är på väg att ge sig ut på en USA-turné i höst, och de har alla förutsättningar att bli lika stora och större på andra sidan Atlanten som här. Vi i Sverige får vara glada så länge vi har hennes här så pass ofta.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 1920 [name] => Anna von Hausswolff [slug] => anna-von-hausswolff [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 1921 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 17 [filter] => raw ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 155 [name] => Way Out West [slug] => way-out-west [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 156 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 547 [filter] => raw ) )