Festival

Årets Emmabodafestival blir den sista

Publicerad: 14 maj 2017 av Magnus Olsson

Festivalen firar 30 år i sommar.

Emmabodafestivalen har varit ett yrväder och ett utropstecken på många sätt i den svenska festivalcirkusen, där de under de senaste åren varit fanbärare för klassisk festivalcamping. Men årets upplaga, som blir den trettionde i ordningen, blir också den sista. Till skillnad från många andra festivaler slutar Emmaboda med flaggan i topp – det är alltså inte sviktande biljettsiffror eller publikströmningar som får dem att lägga ned.

– It’s better to burn out than fade away, säger Håkan Karlsson från festivalens sida när vi når honom över telefon.

De har hållit på i över 30 år, vilket Håkan beskriver som ”en evighet i den här jävla branschen”, i synnerhet för DIY-tillställningar som Emmaboda. De har nämligen inget bokningsbolag eller några kommunala pengar i ryggen, men har trots detta lockat omkring 12 000 besökare årligen under de senaste upplagorna.

Hur ser siffrorna ut i år?

– De ser bra ut och ligger i samma nivåer som tidigare år, och det har inget med att det blir en sista festival, svarar Håkan.

Vi festar ut Emmaboda en sista gång den 24-29 juli. Artister som Crystal Castles, Little Jinder och Bottenvikens Silverkyrka är bokade till avskedsfesten och fler ska fortfarande tillkomma.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 62 [name] => Emmaboda [slug] => emmaboda [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 63 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 229 [filter] => raw ) )