Festival

Artistenkät: Festival del Mar

Publicerad: 8 augusti 2016 av Nike Rydberg

Under de senaste åren har Festival del Mar etablerat sig som den DIY-mysigaste sommartraditionen i Göteborgs skärgård. Festivalen arrangerade förra helgen sin femte upplaga på Asperö, dit man tar sig på 15 minuter med färja från Saltholmen. Vid sidan av badmöjligheter, dj-sets, live-Tinder och campingliv så rymde den lilla ön en imponerande uppställning artister – som vanligt med en hög ”se oss innan vi blir jättestora”-faktor. Vi tog tillfället i akt att göra en utfrågning med några av våra favoriter.

1. Hur mår du?
2. Vad är din relation till skärgården?
3. Vilka är dina sämsta egenskaper?
4. Vad ser du fram emot under festivalen?
5. Vilket band vill du hänga med i kväll?
6. Vart är vi på väg?

(Foto: Maja Björsne)

enkat-6

Jonas Lundqvist

1. Fantastiskt. Jag ville verkligen spela på den här festivalen. Det är så romantiskt med eldsjälar som drar ihop en festival, det var vanligt på 90-talet. De kan knappt koka korv här! Det är underbart – som att äta en filosofi.

2. Jag har ingen djupare relation, men kommer man från Göteborg så har man ju varit ute på öarna. Jag rökte gräs för första gången på Brännö!

3. Jag orkar inte bry mig om mig själv längre. I åldern 16-36 har jag försökt komma underfund med det där. Men jag har nog alla laster man kan ha.

4. Att få spela. Jag har fortfarande några låtar i betänkande som jag bestämmer precis innan.

5. Alla! Makthaverskan är grymma, Lilla Lovis, Sudakistan… Det finns någon liten människa i Agent blå som jag släppt in på mina spelningar när den inte haft åldern inne.

6. Rätt ner i helvetet. Om ni har en chans att skratta, så gör det.

enkat-1

Iiris Viljanen

1. Ganska bra, jag är jättetrött och har sovit ganska lite i natt. I morgon åker jag hem till Stockholm igen, min katt väntar på mat.

2. Jag var inte där så mycket när jag växte upp i Österbotten, men det finns en fin skärgård utanför Vasa. Det är mer på små festivaler som den här, eller Island in the Sun på Åland.

3. Det finns så mycket…

4. Mest att komma hit till ön, jag har fått många nya lyssnare sedan jag var i Göteborg senast.

5. Jag pratade lite med Avantgardet innan och de var trevliga. Det ska bli kul att se alla nya band, jag har inte hört dem innan.

6. Jag vet inte faktiskt, men jag ska släppa ett album i höst av några låtar som jag spelat live. Jag tänker verkligen en dag i taget och känner mig inte som en ”artist” på det sättet – kanske mer som en kompositör.

enkat-7

Lilla Lovis

1. Jag mår jättebra! Vi har åkt hit från Norrköping, suttit på en båt och hjälpt en zigenarkvinna till Bratten.

2. Ganska starka band faktiskt, för jag jobbade som fyrvaktare i Nyköpings skärgård under min gymnasietid. Jag meddelade vad båtar skulle göra – tre båtar gick på grund. Jag var inte så jättebra.

3. De sämsta egenskaperna är väl ofta de bästa? Jag är ganska naiv och barnslig, vilket jag tycker är både bra och dåligt.

4. Om en dröm fick gå i uppfyllelse så skulle det vara att träffa Kikki Danielsson här. Generellt så skulle jag gärna träffa Kikki Danielsson.

5. Kikki Danielsson! Och hennes band!

6. Till Kikki Danielsson! Jag ska åka hem till henne nu.

enkat-5

Alice b

1. Helt okej. Jag kände mig avslappnad förut, det här var bästa spelningen i år. Jag kände att jag var där i stunden och utomhusspelningar är bäst.

2. Jag är uppvuxen i Kullaviks hamn och var ofta ute med båten då. Nu kan jag få cravings efter havet, men jag lämnar typ inte Vasastan.

3. Att jag är väldigt lättstressad, envis, opraktisk och slirig. Jag har ingen koll på ekonomi eller räkningar. Det är inkasso hit och dit. Innan senaste skivan kom så glömde jag att betala min mobilräkning, så min manager fick fixa det.

4. Makthaverskan, de är mina kompisar och jag gillar deras musik. Maja är en av mina bästisar.

5. Lilla Lovis kanske. Hon verkar go, jag hade velat fråga varifrån hon får sin textinspiration.

6. Till Kajskjul. ShitKid spelar, hon är också en kompis till mig.

enkat-3

Hater

1. Caroline: Det är klart att vi mår bra!

2. Caroline: Jag har grillat korv här en gång, tror jag, men det är ett vagt minne så jag vet inte riktigt. Det kanske var på Brännö.
Lukas: De spelade in det där Skärgårdsdoktorn i min farmors hus en gång!
Adam: Det är väldigt fint här, man blir fylld av längtan. Men det blir lite världssmärta om man står här vid vattnet för mycket…
Caroline: Vad jobbigt att stå här varje dag. Och hela tiden titta ut och bara, ”vad fint det är”.

3. Lukas: Är det inte lättast att säga om varandra?
Caroline: Nu kommer vi bli ovänner… bilresan hem blir jobbig. Ni säger att jag ljuger mycket, men det är bara att jag skojar och att ni är dåliga på källkritik.

4. Måns: En granne till oss spelar med Avantgardet i dag, så det ska vi se.
Lukas: Det är han som är här med hunden, om ni sett den. Så vi kanske får vara hundvakter sen.
Caroline: Det ser vi fram emot. Och att bada.

5. Måns: Iiris Viljanen! Jag har en kompis som är lite besatt av henne. Citat: ”o, vilken kvinna”. Så jag vill mest kunna säga det till honom. Hon var väldigt trevlig när vi träffade henne förut.

6. Lukas: Till Malmö och releasefesten för vår EP, på Babel.
Måns: Vi har faktiskt en platta som vi spelat in också. I ett spökhus! Det hängde massa Brainpool-affischer på väggarna, läskigt.

enkat-1-3

Leo Skywell

1. Toppen. Svajigt soundcheck, men det tog vi igen på spelningen. Vi var här i går också och såg massa nyrakade får som simmade.

2. Jag är från skärgården! Kungshamn i Bohuslän.

3. Ett hett temperament, och att jag är envis. Men jag kombinerar det med att vara översnäll och gilla att kramas mycket.

4. Att se Iiris Viljanen, vara med vänner, slappna av lite. Jag tänkte bada. Det är helt grått på himlen, men jag måste!

5. Black Sabbath.

6. Inom några månader: Stockholm. Inom 36 månader: en större stad i USA. Inom 360 månader: Kuba? Tokyo?

enkat-4

Makthaverskan

1. Palle: Ganska bra. Det var matkris förut, sen hittade vi någon konstig soppa med ris och ärtor.

2. Maja: Ingen alls, tyvärr. Det är vackert men jag har inte vuxit upp här.
Palle: För mig är det enda att mina kompisar berättat anekdoter – som den om nazisten som bor ute på öarna. En gång, när min kompis hade skadat sig och hade en lapp för ena ögat, så gick han förbi nazisten som stirrade hotfullt. Nu är nazisten ledare för Svenskarnas parti eller något. Och en gång när jag och Hugo var på Öckerö och skjutsade Anton (kompisen med ögonlapp, reds. anm.) på flakmoppe, så såg vi en gubbe gå runt med släpkärra. Han gjorde tydligen det varje dag. Det etsade sig fast.

3. Maja: Att jag är för nostalgisk, nästan som att jag lever i en dröm. Jag har svårt att släppa taget om saker.
Palle: Att jag lätt blir stressad. En gång fick vi ”koder” i hemtjänsten för att någon blivit smittad med bakterier. Jag blev väldigt orolig och stressad inför att bli smittad, det gick typ ut på att man hade urinvägsinfektion hela tiden.

4. Maja: Att få spela.
Palle: Ja, att få spela nya sånger. En kallas Onkel för att den låter lite som Onkel Kånkel. En annan heter Bergmakt.
Maja: Josef är också lite lik Onkel Kånkel! En annan ny låt heter Hångellåten.

5. Maja: Min brorsa, som spelar i Magna Mater, och min bästis Alice b. Jag har sett henne så många gånger så det behövs inte nu (nickar mot scenen där Alice b spelar).
Palle: Jag vill inte hänga med någon. Lilla Lovis hade varit rolig att prata med om snuskiga saker. Får man säga sitt eget band?

6. Palle: Det känns som att alla är på väg åt lite samma håll, att man har några få saker som är roliga. Typ att festa…
Maja: …Repa, hinna bli kär… Jag jobbar röven av mig, det känns som att jag lever i ett hamsterhjul. Vi tjänar inget på Makt. Så det står mellan att jobba och gå på soc, och det vill man inte.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 1539 [name] => Alice b [slug] => alice-b [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 1540 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 3 [filter] => raw ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 1537 [name] => Hater [slug] => hater [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 1538 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 13 [filter] => raw ) [2] => WP_Term Object ( [term_id] => 1540 [name] => Jonas Lundqvist [slug] => jonas-lundqvist [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 1541 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 10 [filter] => raw ) [3] => WP_Term Object ( [term_id] => 1538 [name] => Leo Skywell [slug] => leo-skywell [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 1539 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 2 [filter] => raw ) [4] => WP_Term Object ( [term_id] => 1536 [name] => Lilla Lovis [slug] => lilla-lovis [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 1537 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 1 [filter] => raw ) [5] => WP_Term Object ( [term_id] => 1362 [name] => Makthaverskan [slug] => makthaverskan [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 1363 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 38 [filter] => raw ) )