Festival

>Arvikafestivalen blir mindre i sommar!

Publicerad: 9 februari 2010 av Magnus Olsson

>

”Efter förra sommarens minusresultat kommer Arvikafestivalen att krympa. Inför årets festival har ledningen sänkt ambitionerna, både när det gäller publiksiffror och artister.

– Vi kommer inte att satsa så mycket på bandbokningarna och inte lägga lika mycket pengar där. Vi kommer snarare att försöka krympa ner festivalen till den storleken den hade innan, säger Emma Finnkvist, marknadsansvarig för Arvikafestivalen.

Runt 20 000 besökare blir målet. Och man ska fortfarande satsa på att få i hop det bästa artistprogrammet.

– Men det bästa måste inte alltid vara det största, säger Emma Finnkvist.

Emma Finnkvist. Foto: Kajsa Carlsson/SR Värmland.
Sommaren 2009 gick
en dröm i uppfyllelse för föreningen Galaxen som arrangerar Arvikafestivalen. Brittiska legenderna Depeche Mode ställde sig på scen i Arvika. Festivalen slog publikrekord med knappt 23 000 besökare, men siktet var inställt på 25 000 och förlusten var ett faktum.

Från Galaxens sida vill man fortfarande inte berätta hur stor förlusten var, bara att den var betydande, men enligt uppgift det ska handla om miljonbelopp. Och flera källor uppger för Sveriges Radio Värmland att det kostade åtta miljoner kronor, bara att få Depeche Mode till festivalen. Den uppgiften vill Galaxen inte kommentera.

Men nu satsar man på mindre band, och på att lyfta fram festivalen som helhet i stället.

– Depeche Mode var en jätteviktig dröm för oss och det är ingenting vi ångrar. Men nu har vi gjort det och nu vill vi satsa på något annat. För oss handlar det om att boka väldigt bra band, men det behöver inte vara band som är lika stora och kostar lika mycket som Depeche Mode, säger Emma Finnkvist.”

Detta är saxat från Sveriges Radio och jag ska komma med kommentarer kring detta.