Nyhet

Att gå på konsert är bättre för hälsan än yoga

Publicerad: 28 mars 2018 av Magnus Olsson

Ny studie visar hälsoeffekter i jämförelse.

Att konserter och livemusik har positiv inverkan är inget nytt under solen, det har slagits fast vid ett flertal tillfällen och är ett område som det forskas mycket på. En ny studie från forskare Goldsmiths, University of London, kommer med en rad nya rön. Bland annat visar deras resultat att livemusik kan förlänga ens livslängd.

I studien jämförde de effekter på personer som gick på en konsert med den brittiska artisten Paloma Faith, några som tog en yogaklass och några som gick ut med hunden. Resultatet var att de som gick på konserter fick en genomsnittlig boost av sitt välmående med 21 %, motsvarande siffror för de övriga aktiviteterna landade på 10 respektive 7 %.

Denna studie ligger i linje med tidigare rapporter som bland annat slagit fast att livemusik ger ökat dopamin, förbättrar immunförsvaret och ger ökad livsglädje.

I samband med den här studien gjordes en undersökning vid konsertarenan O2 Arena i London, där 2000 konsertbesökare fick svara på frågor. De besökare som oftare gick på konserter hade också ett bättre välmående, exempelvis var de som gick på konsert ungefär en gång i veckan mycket mer benägna att sätta betygsätta sitt välmående som tio av tio.