Nobelberget

AV AV AV
Sónar Stockholm, 27/2 – 2016

Publicerad: 28 februari 2016 av Filip Hiltmann

6

Efter att talangen Mura Masa tråkigt nog blivit tvungen att ställa in stod det klart att det mest intressanta namnet för den som ville börja sin festivalkväll tidigt var AV AV AV. Köpenhamnstrion kan i det närmaste beskrivas som en supergrupp, bestående utav de redan högt ansedda producenterna ELOQ, DJ Er Du Dum Eller Hvad och Unkwon. Trots att trion har haft ett par mindre hittar och ett rykte som ett ansenligt liveband är dansgolvet framför scen helt tomt när trion först går på. I takt med att fler droppar in till festivalen fylls det dock på, och vid konsertens slut är det en gedigen skara som samlat sig till bandets medryckande electronica.

Tillsammans med snygga visuals och silkeslena beats lyckas bandet skapa illusionen av att klockan är åtminstone tre timmar mer. Låtarna är tämligen organiskt uppbyggda, vilket ger en mer intensiv liveupplevelse än om bandet helt hade förlitat sig på datorer. Parallellerna till en annan supertrio med ett organiskt tänk – tyska Moderat – är ibland stora, kanske framförallt under svängiga Leia’s Theme från bandets hittills enda EP som utkom förra året. Trots att det är skönt att känna att många spår är sammankopplade till varandra, blir musiken ibland stundtals för generisk för att ge ett vidare uttryck. Många låtar är helt enkelt för lika varandra för att kunna existera som hög- respektive lågpunkter, och faller därav platt.

Som sista låt denna kväll spelar trion sin hittills största hit, ultradansanta All Good. När låtens hook drar igång, ”bae bae bae bae bae”, är det få som befinner sig inne i SónarHall som inte rör på någon väl vald kroppsdel. Med en EP i bagaget och en tidig speltid går det inte riktigt att förvänta sig stordåd av Köpenhamnsbandet, men förutsättningarna till trots gör trion bra ifrån sig. Två EPs till och en senare speltid så kan det här bli riktigt bra.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 1916 [name] => AV AV AV [slug] => av-av-av [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 1917 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 3 [filter] => raw ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 1788 [name] => Sónar Stockholm [slug] => sonar-stockholm [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 1789 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 27 [filter] => raw ) )