Intervju

Axel Boman – spyan blev startskottet för svenska housestjärnan

Publicerad: 27 oktober 2018 av Magnus Olsson

Berns nya klubbsatsning har premiär i kväll.

I kväll vankas det premiär för Stockholms senaste tillskott på klubbkartan – Kontakt är både intimt, stort och sent. Allt liknar helt enkelt den europeiska klubbkontinenten. Scenen är nämligen riggad närmre dansgolvet allt för att skapa samma vibb som Boiler Room. Hittills har Kontakt presenterat två kvällar – den första redan i kväll med tyska världsstjärnan DJ Koze och Axel Boman. Med den sistnämnda har vi utväxlat ett par ord inför nattens sammandrabbningar – klubben är nämligen öppen fram till 05.00.

Du släppte delar av din första musik via Pampa Records, kan du berätta hur det gick till om vi backar tillbaka bandet drygt tio år?

– Jag hade ett par skivor ute innan min debut på Pampa men Holy Love blev definitivt mitt ”stora genombrott”. Vi träffades första gången på numera nedlagda klubben Esque i stockholm år 2008 då jag värmde upp innan DJ Koze. Efter spelningen blev vi fulla på hans hotellrum i Gamla Stan och jag gav honom en CD med demos och en av låtarna var Purple Drank. Jag minns att jag kräktes ut ur hans fönster. Ett par månader senare mailade han och sa att han älskade låten och skulle starta ett skivbolag och undrade om jag kunde tänka mig att vänta ett tag på detta.

I kväll spelar ni tillsammans igen, kommer ni köra några låtar B2B eller vad kan publiken förvänta sig?

– Vi har spelat ihop massor av gånger. Faktiskt typ fyra gånger i Stockholm efter den blöta natten på Esque 2008 och på massor av Pampa-fester, festivaler och klubbar runt om i världen. Vi gillar nog att spela själva en stund och att avrunda kvällen ihop men bara om det är bra vibb!

Vad har ni för relation till varandra i dag och varandras musik?

– Jag har alltid beundrat Kozes idérikedom som verkar gå hand i hand med hans dansgolvsförståelse. Även gamla Koze-låtar låter jättebra på stora dansgolv,  men kanske att jag gillar hans smått hiphop-inspirerade korta spår på hans album och EP-släpp allra mest. Jag tror att han gillar att hänga med mig och att jag dricker mer öl än honom. Och ja, ibland gillar han mina låtar.

Hur mycket av din egna musik eller mixar spelar du i snitt när du kör?

– En femtedel är nog edits eller spår jag på något sätt har att göra med.

Det är premiär för Kontakt på Berns i kväll med DJ Koze och Axel Boman.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 1337 [name] => Axel Boman [slug] => axel-boman [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 1338 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 10 [filter] => raw ) )