Nyhet

Axel Boman smaksätter maten med musik på Stockholmskrog

Publicerad: 24 november 2016 av Magnus Olsson

Melker Anderssons krogjätte Mother gör musikaliskt smakexperiment. 

Det är vida känt att musik kan få oss att handla mer, något som har suddat ut gränserna för vad som är en butik och en nattklubb, vilket det publicerades en artikel angående om i gårdagens DN. Musik har sedan länge också associerats i mat- och hotellbranschen. Nu gör man något revolutionerande genom att sätta ihop en mat- och musikmeny för besökarna på krogen Mother i Stockholm. För musiken står den framstående Studio Barnhus-producenten Axel Boman och har komponerats för att ge den bästa smakupplevelsen.

– Att äta ute är inte bara god mat och bra service och det är därför vi gör detta. Musiken vi lyssnar på spelar en viktig roll i den totala upplevelsen, inte bara känslomässigt utan även smakmässigt. Genom att samarbeta med experter inom gastrofysik och musik kan vi nu erbjuda alla som är nyfikna på att ta reda på hur mycket deras smaklökar faktiskt påverkas av musik möjligheten att äta en avsmakningsmeny där smakerna framhävs till tonerna av musik, berättar Melker Andersson i ett pressmeddelande från Bookatable.

Det är sedan tidigare känt att pianomusik lämpar sig bäst för sötare smakupplevelser och att blåsmusik lockar fram bitterhet lite extra. I det här experimentet ser man musiken som en ingrediens eftersom smaklökarna är känsliga för musikpåverkan. Axel Boman har därför tagit fram en spellista som ackompanjerar menyn på Mother. En meny som är bokningsbar under en begränsad tid som sträcker sig från 25 november till 30 november.

– Det här är ett av de mest intressanta projekten jag har arbetat med. Jag har alltid haft på känn att musik kan förbättra och förstärka vissa smaker, men jag hade ingen aning om att det var i så stor utsträckning som det faktiskt är.  Hjärnan är verkligen fascinerande och jag kommer definitivt att tänka efter nästa gång jag sätter musik på i bakgrunden under matlagningen. Vem kunde ana att våra öron har så stor inverkan på vilken typ av mat vi gillar, säger Axel Boman.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 1337 [name] => Axel Boman [slug] => axel-boman [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 1338 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 10 [filter] => raw ) )