Bäddat För Trubbel
Värdighet

16 april, 2012
Recension av Kasper Magnusson

När undertecknad till slut lyckas få tag på en ny skivspelare är albumet sedan två veckor tillbaka redan slutsålt. Jag förstår varför. Malmö-kvartetten Bäddat För Trubbel som hyllades för debuten Det här är inte New York (Punks Only 2010)fortsätter vräka ur sig sina kommentarer om vardagsmisären på uppföljaren Värdighet. Gitarrerna skriker, saxarna ylar och arbetarna fortsätter att döda ångesten med sprit. Så varför skulle bandet ändra sitt vinnande koncept då allt är som vanligt på fabriken.

Alla som någon gång stått vid bandet dag in och dag ut vet vad de pratar om. För det här jobbet tar död på mig men man kan i alla fall dagdrömma som Ian Curtis en gång sa. Det är så mycket bitterhet som florerar. Bitterhet mot de som aldrig har fått slita, de som alltid fått allting serverat. Men när helgen kommer så finns alltid spriten där, och den fungerar ju så lätt så det är väl därför det är så lätt att trilla dit.

Bäddat För Trubbel sätter ord på så många känslor som jag har inom mig, och jag är nog inte ensam där ute. När första sidan av vinylen lider mot sitt slut kickar balladen Fakta och Nostalgi in. Det är svårt att inte fälla en tår inför den hjärteskärande skånskan, och ni stockholmare som tvivlar, ge det en ärlig chans.

Andra sidan av vinylen fortsätter i samma ångestladdade spår. Stå ut med idioter, stå ut med jobbet, stå ut med livet. Arvet från gamla skånska band som Kal P. Dal och Wilmer-X är tydlig och bandet för det arvet vidare med värdighet. Och när skivan stämplar ut kan jag bara konstatera att Ola, Esse, Piffe och Hjelle ännu en gång leverarat en skiva som jag vet kommer spelas för många gånger den kommande sommaren.