Festival

”Belle & Sebastian anno 2010”

Publicerad: 15 augusti 2010 av Magnus Olsson

Wild Nothing

Pustervik, Stay Out West

Pusterviksbaren, klockan är 00.15, vi står i kö, vi flydde Slottskogen direkt efter The xx, begav oss med taxi till Järntorget. Kön är lång och Surfer Blood börjar lira sin powerpop om en kvart. Det känns hopplöst, när vi ser hur kön ringlar sig runt hörnet, utan att flytta sig en enda centimeter närmre entrén. Trots att många jämfört amerikanerna med Vampire Weekend, är inte det vårt huvudmål för kvällen. Vi är nämligen ute efter Belle & Sebastian anno 2010. Vill man se Belle & Sebastian får man pallra sig upp till kungliga huvudstaden, men i Göteborg hittar man deras trojänare. 01.30 kliver shoegaze indiepoparna upp på scen, vi står fortfarande i kön. Det här är sådant som får publiken att ogilla klubbarna, vi köade som sagt 1 timme och 25 min.

När vi äntligen får rusa in genom dörrarna, springer vi upp för trapporna i ren eufori. Lyckan är total, och vi lever i ovisshet över vilka låtar vi må ha missat. Trots att vi missade hela två låtar, känner vi oss ändå som segrare av Tour De France. Vi klarade av alla små etapper i Slottskogen, dopade oss så att ettappen Linnéplatsen – Järntorget gick på 7 minuter snarare än 25 min, och gick i mål på Pustervik.

Det är litet och trångt, det är fullsatt, 350 personer på plats som ser ett av morgondagens stora stjärnskott. Pustervik är i sitt bästa slag med Wild Nothing på scen. Drömiska melodier blandas med sköra shoegaze ackompanjemanger i en inramning som får varenda snubbe och tjej att gunga i takt. Från ingenstans känns det som att Chinatown dyker upp, vi är många som är enade, det är deras bästa spår från välproducerade Gemini. Det spelar ingen roll att rösten är långt ifrån felfri, men jag klandar dem inte. Där och då, känns det som att det är så det ska va, och visst förblir Chinatown ett av de allra bästa spåren från katgorin dreampop.

Det blir en realtivt kort spelning, 40 minuter är vad bandet bjuder på när Summer Holiday satt sitt sista ackord. Men redan då längtar vi efter mer. Att Live in Dreams, var en av de där låtarna vi missade gör inte så mycket, inramningen, folket och bandet gjorde trots köandet Pustervik till Meckat för popsnören.

Text: Magnus Olsson