Live

bob hund
Popaganda, 28/8 – 2015

Publicerad: 29 augusti 2015 av Filip Hiltmann

7

bob hund har sedan starten i det närmaste blivit en institution inom svensk popmusik. De senaste åren har bandet blivit än mer oförutsägbara, något som kulminerade när bandet dog och återuppstod i en operaföreställning på Malmö opera. Stockholmsspelningar brukar vara tämligen sällsynta för bob hund, som förra året bland annat gästade Skövde och senare i år intar Gävle. Med ett rykte som Sveriges bästa liveband är förväntningarna därför skyhöga på kvällens headlinespelning på Popaganda, en scen de inte stått på sedan Popagandas återkomst 2008.

Ljudet på scen är kristallklart. Både Hollywood nästa från senaste EP:n och Tinnitus i hjärtat framförs i nästintill ultimata versioner och låter precis som en vill att de ska. Conny Nimmersjös gitarrskrammel, Mats Hellquists pulserande bas – ja, allt hörs och mannen bakom mixerbordet förtjänar definitivt en eloge för sin insats. Pastorn i församlingen och tillika sångaren Thomas Öberg varvar påhittigt mellansnack med att hoppa runt på scen som en uttråkad duracellkanin. bob hund är, kvällen till ära, i sitt esse. Precis som de brukar vara.

Någonstans bland alla hits bjuder bandet upp den cirka 30 medlemmar starka Popkollokören på scen. Bandet vill satsa på framtida stjärnor, menar Öberg. Samarbetet, som är helt oinövat, är i all sin enkelhet väldigt vackert och toppar nog listan minnesvärda ögonblick under popagandas första dag.

Baksidan av att spela på en så stor scen som de faktiskt gör är att intimiteten stundtals försvinner. Vissa spår lunkar bara stillsamt på och når aldrig riktigt ut till publiken, samtidigt som andra – typ Tralala lilla molntuss och Nu är det revolution på gång – framkallar allsång.

Jag var aldrig på Roskildefestivalen i år, men av mina redaktionskamrater har jag fått höra om ett bob hund som fullkomligt krossade tältet på Roskilde. Riktigt så bra som jag har fått den spelningen beskriven för mig, eller så bra som jag sett bandet innan, tycker jag inte bob hund blir ikväll, även om ljudet är perfekt. Som liveband är bob hund kanske landets bästa, men som festivalheadline får bandet kämpa för att hamna tio i topp. Kanske vore det bättre om Robyns discomaskin hade fått avsluta festivalens första dag, trots allt.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 208 [name] => bob hund [slug] => bob-hund [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 209 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 62 [filter] => raw ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 201 [name] => Popaganda [slug] => popaganda [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 202 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 174 [filter] => raw ) )