P2 Art's Birthday Party

Bottenvikens Silverkyrka
Stockholm, 28/1 – 2017

Publicerad: 2 februari 2017 av Klas Mattsson

9

Sveriges Radio P2 är framför allt känd som kanalen för klassisk musik som gammelmormor har förinställd på sin köksradio. Men på söndagskvällarna gör nog gammelmormor bäst i att låta bli radion om hon inte vill sätta kvällsmaten i halsen. Elektroniskt i P2 rör sig gränslöst och vågat mellan elektroniska genrer, med en initierad kunskap från programledarna som ledstjärna. Det är kanske Sveriges Radios absolut bästa program. Det är kanske också det mest underskattade.

När Elektroniskt i P2 bjuder in till kalas för att fira konstens födelsedag känns det således lite som en branding-kampanj för P2. Väggarna på Södra teatern täcks av P2-loggor och alla tak är klädda i P2-vimplar. Artistuppställningen är ett knivskarpt axplock av den mest spännande svenska och internationella elektroniska musiken.

En av de mest spännande akterna är Umeå-baserade Bottenvikens Silverkyrka. De kallar sin musik för väckelseacid. Storslagna kyrkorglar trängs med pulserande syntar och skapar en närmast skräckinjagande upplevelse. Deras hittills bästa låt (en ny EP är utlovad) är Din kropp för dig utgiven, som kvalade in på vår årslista förra året.

Kvällen till ära är duon förstärkta med Anna Levander från Dolce på sång och Ellen Vikström som skötte det visuella. Det första spåret kickar in efter en droneaktig inledning, och låter som en kallelse till en dystopisk gudstjänst, med en hårresande uppmaning om att ”kom, kom, kom till högtid”. När de sedan spelar Din kropp för dig utgiven märks det på publiken att man befinner sig på en av de mest emotsedda spelningarna på hela festivalen – det är en vägg av jubel som möter scenen. Det är också under den låten som det blir tydligt hur skickligt de leker med strukturer, och låter den kallhamrade musiken anta en levande form genom att inte följa upplägget från skivan. När basgången kickar in är det nästan förvånande, vilket skapar en känsla av att det faktiskt är live.

Det riktigt intressanta med Bottenvikens Silverkyrka är hur de använder mytologi och religiösa teman för att skapa blytunga ljudlandskap, där kyrkans mörker möter mörka dansgolv. Om än en ganska långsökt koppling, så påminner det lite om hur göteborgarna i Team Rockit använder mytologiska teman istället för skryt om pengar och Rolex-klockor för att lägga tyngd i sina textrader. Det finns något inneboende intressant i att sätta dessa teman i en ny kontext, och som i Bottenvikens Silverkyrkas fall, samtidigt blottlägga hur skräckinjagande en kyrka faktiskt kan låta.

Men även om de i sina bästa stunder är en mörk forcerande kraft, är det inte allvarligare än att de också har humor. En av medlemmarna passar på att promota lokalradiostationen Pop & Rock på ett P2-evenemang med sin T-shirt, och innan de går av scenen spelar de en remix på Carola-låten Säg mig var du står, som de enligt uppgift inte får släppa (som om internet inte redan är fyllt med remixer utan artistens medgivande?). När de lättar upp stämningen med att remixa en av Sveriges främsta kristna profiler är det som att de helt plötsligt för in den andra sidan av kristendomen i sin musik. Det är ett roligt grepp som trots allt visar på att det inte är blodigt allvar – i alla fall inte hela tiden. Predikan är över.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 1888 [name] => Bottenvikens Silverkyrka [slug] => bottenvikens-silverkyrka [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 1889 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 6 [filter] => raw ) )