Live

Charli XCX
Bråvalla Festival, 27/6-2013

Publicerad: 28 juni 2013 av David Winsnes

Charlotte Aitchison började spela in sin första skiva som 14-åring. Debutalbumet, som sedermera släpptes i slutet av 2008, fick också just titeln 14. Men det skulle dröja ytterligare tre år innan Charli XCX sprang sönder sina tyglar och började göra musik som både utvecklade hennes från början naiva popsound och gav henne betydligt mer uppmärksamhet. Nu fyller den brittiska singer/-songwriter-stjärnan snart 21, hon är aktuell med sin andragiv True Romance och har väl, om man kryddar det lite, hela den samlade kritikerkåren vid sina fötter.

Det här märks det däremot inte överdrivet mycket av när hon genomför sin andra festivalspelning någonsin i Sverige. Hon gör en energisk entré till You’re The One och när vi väl summerar den här festivalupplagan lär – i den manligt bredbenta konkurrens hon befinner sig i – ha bjudit på några av de mest excentriska dansrörelserna. Tillbaka får hon inte riktigt vad som förmodligen önskas. Det är inte många av den lilla publiken som kan hennes låtar och framför allt är hon tidsmässigt placerad precis emellan de två stora svenska synthpopnamnen Miriam Bryant (massvis publik och enorm respons) och Icona Pop (massiv publik och enorm respons). Det känns som att en stor del av den potentiella målgruppen valt att ta en paus mellan Bryant och Icona Pop för att käka eller hinka bärs. Dessutom fungerar greppet med en inplockad livetrummis dåligt och resultatet blir en rörig ljudbild där hennes röst inte tillåts det utrymme den förtjänar.

Men så ramlar Aitchisons nödhjälp ned från himlen i form av smattrande regn. Många söker skydd i tältet och hamnar mitt i en show som i de flesta sammanhang förtjänar en större scen. Därifrån tar det hela en ny vändning och Hertfordshire-tjejen känner av vibbarna på ett exemplariskt vis när hon äger över Gold Panda-samplingen i You – Ha Ha Ha och följer upp med en cover på den största hit hon någonsin skrivit – Icona Pops I Love It.

Stora klassar av tonåringar rusar in i tältet i tron om att de bevittnar duons avslutning. Sen kommer de på att så inte är fallet, stannar kvar när Charli XCX gått av, skrålar ”Bira, bira, bira – bärs, bärs, bärs” och nynnar på Seven Nation Army i väntan på det riktiga Icona Pop.

Samtidigt går Caroline Hjelt och Aino Jawo på scen hundra meter längre bort. Förvirringen är total hos kidsen som är i fel tält. Jag svär lite bittert, tycker det är synd att Charli XCX inte vågat sig på sin tolkning på Backstreet Boys I Want It That Way men förstår anledningen: ryktet hade väl börjat gå att Nick Carter befann sig i Norrköping.

Foto: Alexander Tillheden

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 948 [name] => Bråvalla [slug] => bravalla [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 949 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 229 [filter] => raw ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 475 [name] => Charli XCX [slug] => charli-xcx [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 476 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 20 [filter] => raw ) )