Live

Chvrches
Debaser Medis, 30/10-2013

Publicerad: 31 oktober 2013 av Hugo Gerlach

De tre skottarna som är Chvrches – Lauren, Iain och Martin – har mottagit välförtjänta hyllningar världen över sedan debutsingeln The Mother We Share släpptes officiellt för mindre än ett år sedan. Albumet, The Bones of What You Believe dök upp först nu i september. Ett par minuter efter utsatt tid kliver de på framför ett slutsålt Debaser Medis. Det är kvavt, trångt och svettigt. Jublet från publiken dånar, men tystnar snabbt när man drar igång inledande We Sink.

Man har inte med sig några andra medlemmar live, men då en stor del av musiken är samplingsbaserad spelar det mindre roll. Beatsen är elektroniskt framställda och inledningsvis tycker jag att de saknar skivans fyllighet, och möjligen hade de kunnat nå en annan nivå med hjälp av en livetrummis. Egentligen är det inget som stör, då Martin och Iain sköter sitt jobb i stort sett felfritt. Martin sprudlar av energi och dansar spasmiskt igenom i stort sett hela spelningen. Det hela ser lite komiskt ut då Lauren står jämförelsevis stilla, och ser stundtals lite uttråkad ut. Förmodligen är det nog inget som stämmer, då det sparsamma mellansnacket tyder på motsatsen. Det blir inte så mycket till sådant, utan spelningen går i högt tempo och endast med pauser för att dricka vatten.

Som andra låt spelas Gun, och nu verkar ljudet justeras något då basen fyller lokalen – men det är aldrig samma ”pump” som på skiva. Detta leder till att Laurens röst får ta större plats, och jag kan absolut inte anmärka på sångkvalitén. Det som istället slår mig är hur bandets skotska rötter lyser igenom, studiomagin döljer deras accent rätt väl men live går den helt enkelt inte att maskera på samma sätt. Gun blir gin, run blir rin och så vidare. Återigen är detta bara något som visar att det är live, och blir en del av deras livemagi istället.

Det är alltid lite oroande att se när ett nytt band spelar live tidigt i karriären, men dessa orosmoln blir aldrig något mer än en svart fläck vid horisonten. Likt stormen Simone som aldrig störde mig i Stockholm mer än ett höstlöv i ansiktet är sådana tankar bortblåsta innan jag hinner förstå vad som hänt. Efter att Lauren lockat de största applåderna när hon hyllar The Knife och Robyn (”Without her our record probably wouldn’t exist”) dras tempot ner något i Tether. Det låter lite trevande, men i takt med att musiken byggs upp så växer också spelningen. Chvrches är ett band som gör sig bäst i ett högre tempo, och det är ett läge man befinner sig i större delen av timmen de står på scen.

Mot slutet byter Lauren och Martin plats, och de inledande tonerna till Under the Tide drar igång. Det är möjligt att Martin kanske ska syssla mer med körning, då hans röst inte är av samma kaliber som Laurens men detta till trots gör han ett rätt bra jobb där framme. Visst, armar och ben flaxar om vartannat och ibland ser det ut som han får en stroke, men kontrasten till hur stilla Lauren ofta står gör att numret är en kul omväxling från resten av spelningen. Efter detta blir superhiten The Mother We Share ganska ointressant, och även om det är den låt som ger bäst respons så är det tyvärr spelningens sämsta ögonblick. Om det är trötthet eller bara brist engagemang låter jag vara osagt, men det hela känns där och då bara lojt och oinspirerade. I övrigt fortgår det ungefär som förväntat, setlisten bjuder inte på några överraskningar. Varför, till exempel, öppnar man inte sin tolkning av Game of Thrones-introt? Det hade, med mycket små medel, gett showen en extra dimension.

Foto: Sandra Thorsson

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 554 [name] => CHVRCHES [slug] => chvrches [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 555 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 37 [filter] => raw ) )