Live

Dan Deacon
Best Kept Secret, 21/6 – 2015

Publicerad: 23 juni 2015 av Filip Hiltmann

9

Att ha en speltid som krockar med alt-J är något många skulle se som en nackdel. Inte Dan Deacon. Istället för att klaga på att han kommer att spela framför en marginaliserad publik så proklamerar han istället att alla här har någonting gemensamt – vi gillar inte alt-J. alt-J, kända för att vara stelare än Kraftwerk på scen, är egentligen raka motsatsen till Dan Deacon som är känd för sina helt urflippade livespelningar.

Det dröjer bara ett par låtar innan Deacon får publiken att bilda en cirkel i mitten där två personer ska dansa samtidigt. Sedan blir det ledarledd dans och tävling mellan höger och vänster sida av publiken. Det blir som en blandning mellan ett aerobicspass och en konsert, utan att musiken någonsin blir lidande. På denna turné framför Deacon sina elektroniska hymner tillsammans med en energisk trummis vars spelstil närmast kan liknas med Travis Barkers – hårt och snabbt. Tillsammans bildar Deacon och trummisen en nästintill oövervinnerlig duo, precis som den i videon till Safety Dance. Likheterna är slående, inte rent utseendemässigt men hur de kompletterar varandra och beter sig på scen. Musiken i sig kan i det närmaste liknas med ett långt elektroniskt mantra. Få variationer i synten och pulserande trummor gör att publiken går in i ett transliknande tillstånd, när vi inte uppmuntras att göra knasiga övningar förstås.

Dan Deacons livekonserter är inte bara en konsert utan en interaktiv upplevelse. Det är på få konserter jag har känt en sån samhörighet med de andra som varit på plats, det är som om vi har varit på teambuilding på en kursgård hela eftermiddagen. Detta är inte en uppmaning till andra band att göra likadant – jag skulle inte vilja dancebattlea till Urban Cone till exempel – att göra på det här viset är Dan Deacons grej och han gör den nästan för bra. Det spelar ingen roll hur mycket inspelat material du har hört, får du chansen att se Dan Deacon – ta den.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 1812 [name] => Best Kept Secret [slug] => best-kept-secret [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 1813 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 12 [filter] => raw ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 1378 [name] => Dan Deacon [slug] => dan-deacon [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 1379 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 4 [filter] => raw ) )