Intervju

Dans Dakar: ”Det blir publikrekord”

Publicerad: 8 augusti 2014 av Magnus Olsson

Dans Dakar flyttar in till centrala Stockholm under SPG Lives vingar och blir en festival att räkna med på allvar. Efter att ha huserat ute vid Universitet kan vi nu konstatera att man lagt in några nya växlar, vilket märks bara på årets program som är både större och tyngre än tidigare år. Dragplåster som Skrillex och Die Antwoord delar utrymme med Basement Jaxx och klubbdrottningen Heidi. Vi tog ett snack med festivalgeneralen Karl Törnros inför morgondagens bastyngda sammandrabbning.

I morgon öppnar ni portarna till festivalen, hur är läget?

– Haha, fullt ställ! Allt ska på banan med servering, viktiga volontärer tillsammans med crew har börjat bygga området sedan några dagar tillbaka och alla artister som ska transporteras till rätt plats vid rätt tillfälle och intervjuer som planeras. Men det har vi fantastiskt folk för!

Tidigare i år gick ni ut med att festivalen kommer bli slutsåld, hur ligger ni till där egentligen?

-Vi kunde konstatera redan förra veckan att vi slog 2013 års totala försäljning! Så försäljningsrekord i år igen är redan ett faktum. Sista veckan har alltid traditionellt varit stadsfestivalernas viktigaste vecka och vi hoppas folk fortsätter köpa på som dom gjort nu så att vi säljer slut!

Hur har 2014 varit jämfört med 2013?

-Tack vare ett grymt samarbetet med Anders och Karl på SPG Live som service/produktions-partner har det underlättat mycket för organisationen att förbättra fler mjuka värden som servering till så stora mängder människor, tänka på genusrepresentation och ta in FN:s flyktingorganisation Sverige för UNHCR.

Vad kan besökarna förvänta sig av det nya området?

– En magnifik inramning av gotiska 1200-talskyrkan, 1800-talspalats, vattnet och en gammal gravgård att dansa på.

Det nya området innebär ju även nya tider, i år slutar festen innan midnatt, hur rimmar det med elektronisk musik egentligen?

– Denna tiden är något som alla  festivaler i Stockholm får anpassa sig efter i år är jag rädd. Så det har inte något med området i sig att göra. Sthlm Music and Art, Summerburst med flera har fått samma restriktioner i år. Men att dansa arslet av sig till grymma basar ackompanjerat av solnedgången i Riddarfjärden kommer inte vara så jäkla sopigt för folk i alla fall…

Ett av årets stora dragplåster stavas Die Antwoord, vilka av de mindre akterna bör man inte missa?

-Beror på vilket håll en är lagd. Gillar man techno så skulle jag se till att vara i Tältet i tid framför Heidi eller tINI som är helt fantastiska. Men är en mer inne på basmusik skulle jag spontant säga att missa för allt i världen inte Buraka Som Sistema eller The Jillionaire!

Slutligen vad blir årets höjdpunkt?

-För mig? Solnedgången över riddarfjärden med ett glas champagne i handen till Basement JaxxNever Say Never och efter skymningen se ut över ett hav av tusentals klubbmänniskor som peppar järnet till Skrillex sinnessjuka Spaceship-produktion.