Guide

De bästa albumsläppen vecka 34

Publicerad: 23 augusti 2019 av Andreas Hörmark

Det är fredag, det är lönehelg, det är ny musik! Vi tänkte tipsa om några skivor som släpps i dag, och som vi har sett särskilt fram emot. Denna vecka lägger vi ett extra fokus på skivor från Brockhampton, Jay Som och Rapsody!

Vad vi rekommenderade förra veckan kan ni läsa här.

Brockhampton – GINGER

Första singeln från rapgruppen och pojkbandet Brockhamptons nya skiva GINGER heter I BEEN BORN AGAIN. Man kan undra när de någonsin dog. De har snarare legat i något otroligt – detta är amerikanernas femte album sedan 2017, och på bara ett par år har de blivit en av hiphopvärldens mest omtalade grupper. Efter den lekfulla trilogin Saturation från 2017, kom Iridescence, som introducerade ett helt nytt sound för Brockhampton. Det var kallare, mörkare, hårdare. Mer elektroniskt. Denna gång verkar de återigen ha gått åt ett annat håll. Enligt Kevin Abstract, som väl får betraktas som något slags ledare för gruppen, var de inspirerade av Outkasts megahit Hey Ya! när de skrev albumet, och syftade på hur den behandlar ämnen som depression och ångest, men samtidigt är lättsam och dansant.

Lyssna här på Spotify.

 

Jay Som – Anak Ko

”Headphone music”-artisten Jay Som är tillbaka med sitt andra album. Precis som på debuten gör hon allting på egen hand – hon skriver och spelar alla instrument själv. Men Anak Ko kommer kanske att betraktas som ett mer lättillgängligt album – produktionen är varmare och tydligare, samtidigt som de ösigare shoegazepartierna har fått ta ett steg tillbaka. Det betyder inte att de ofta mörka, personliga texterna blivit färre. ”You’ve found another to bring you joy and play a part / I’m turning inside out with the thought of a new day”, sjunger hon till exempel i If You Want It. Jay Som har tidigare berättat att Phil Elverum (som gör musik under namnen The Microphones och Mount Eerie) varit en stor inspiration för henne, och det märks. Ett tips för alla Elverumfans där ute, med andra ord.  Musiken kanske bäst beskrivs som sovrumspop, fortfarande med inslag av shoegaze – inte minst i Jay Soms i röst, som ofta är dov och skör.

Lyssna här på Spotify.

 

Rapsody – EVE

Rapparen Rapsodys uppföljare till grammynominerade Laila’s Wisdom från 2017 heter EVE. Det är en hyllning till de svarta kvinnor i historien som influerat och inspirerat henne. Varje låt på albumet är tillägnad en särskild person, vi hittar bland andra Aaliyah, Tyra Banks, Serena Williams, Oprah Winfrey och Whoopi Goldberg i tracklisten. Till och med den egyptiska faraon Hatshepsut får en lovsång. Med sina ofta intrikata rim och ordlekar, både hyllar hon och humaniserar dessa kvinnor. Och även om de alla figurerar på albumet, är de lika mycket närvarande som bilder, som metaforer för Rapsody att berätta om sitt eget liv som svart kvinna genom. Med sig på albumet har hon bland andra Leikeli47, GZA, Queen Latifah och J. Cole, och precis som på Laila’s Wisdom, är skivan till stor del producerad av den nästintill legendariske 9th Wonder.

Lyssna här på Spotify.

 

Andra album som släpps denna vecka:
Taylor Swift – Lover
Missy Elliott – ICONOLOGY
Sheer Mag – A Distant Call
Lina Tullgren – Free Cell
Ceremony – In the Spirit World Now
Raphael Saadiq – Jimmy Lee

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 2517 [name] => BROCKHAMPTON [slug] => brockhampton [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 2518 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 12 [filter] => raw ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 2397 [name] => Jay Som [slug] => jay-som [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 2398 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 5 [filter] => raw ) [2] => WP_Term Object ( [term_id] => 3190 [name] => Rapsody [slug] => rapsody [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 3191 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 1 [filter] => raw ) )