Nyhet

Debaser Strand tvingas stänga

Publicerad: 22 maj 2019 av Rikard Berg

Behöver flytta ut från lokalerna 2020.

Under den senaste tiden har flera av Stockholms viktigaste livescener stått inför direkta hot om att lägga ner, bland annat Kägelbanan och Melodybox. Nu kommer kanske det hårdaste slaget av dem alla – Debaser Strand får inte ett förnyat kontrakt i sina lokaler av det kommunala Fastighets- och saluhallskontoret. Det gör att allt i nuläget pekar på att den sista spelningen på Debaser Strand kommer att ske under september 2020. Därefter måste vägbanan som utgör taket till lokalen renoveras. Efter att renoveringen är klar får Debaser inte flytta tillbaka.

Hoppet är dock ännu inte helt ute. Debasers VD Annelie Telford hoppas kunna sätta press på Stockholms politiker och på så sätt tvinga fram en ändring av beslutet.

– Jag hoppas verkligen att man vill rädda Stockholms enda konsertlokal i stadens egen ägo som är till för just pop, rock och urbanmusik. Det här är ju något som stadens politiker alltid säger sig vilja värna om så jag hoppas att man ser till att göra det i det här fallet, säger hon till SVT.

Debaser Strand är en av mycket få mellanstora lokaler som ligger relativt centralt i Stockholm. Om de nu kommer att behöva lägga ner så kommer det få allvarliga konsekvenser för Stockholms livescen.

– Det är jätteallvarligt. Det är så många band som inte kommer kunna komma hit för att de inte har någonstans att spela. Även lokala band kommer ha svårt att spela. Mellanscenerna är jätteviktiga för band som är på väg uppåt, säger Annelie Telford till SVT.

Debaser har gjort ett långt uttalande på Facebook, som du kan läsa i sin helhet här nedanför.

DEBASER KAN TVINGAS STÄNGA.

Efter en historik av att bli uppsagda av vår kommunala hyresvärd Fastighets och saluhallskontoret (FSK) trodde vi att vi var klara med att argumentera för vår överlevnad med Stockholms Stad. Tyvärr hade vi fel. Ännu en gång är vi nu uppsagda för avflyttning när vårt nuvarande kontrakt går ut den 30 sep 2020. Verkställs uppsägningen flyttar Stockholms Stad inte bara ut oss från ytterligare en konsertlokal i centrala Stockholm, denna gång innebär det att de stänger ner företaget helt och hållet och 18 år av ihärdigt konsertarrangerande går i graven. De två scenerna Debaser Strand och Bar Brooklyn med tillhörande restauranger går i år mot rekord i antal besökare, antal konserter samt omsättning. Det är en verksamhet som inte stör boende, som gör området säkrare och mer attraktivt både dag och kvällstid. Vår lokal är tillgängligt även för den som inte vill leta sig ut i ett industriområde samt bär sig självt ekonomiskt och betalar skatt och hyra samtidigt som den erbjuder ett stort musikkulturutbud och arbetstillfällen. Den här gången beror uppsägningen på att en gatubit som är vårt tak behöver tillsyn, kanske inte just nu, men någon gång inom de närmsta 2 -10 åren.

Vi har alltså en vägbana som tak, som främst används för boendeparkering då den leder till en vändplan. Vårt hyreskontrakt säger att då vägbanan behöver renoveras pga. slitage kommer vi att få flytta ut utan att erbjudas ersättningslokal eller stilleståndsersättning. Hyresavtalet säger också att vi har förtur på att teckna kontrakt på ny lokal efter renovering. Vi har självklart varit medvetna om att vi någon gång kommer att behöva flytta ut under begränsad tid för att sedan återuppta verksamheten på samma plats. Dock har taket inte verkat vara i brådskande dåligt skick som det var vid Slussen då vi drev verksamhet där.

Vi har sökt vår hyresvärd FSK sedan augusti 2018 för att teckna nytt hyreskontrakt att gälla efter vårt nuvarande kontrakt har löpt ut, för att kunna planera vår verksamhet framåt. Under april fick vi till sist telefonledes veta av FSK att vi kommer att sägas upp för avflyttning, och att detta beror på att Trafikkontoret behöver komma åt lokalen för att kontrollera taket/vägbanan. Då vi hämtat oss från denna chock frågade vi hur lång renoveringstiden förväntades vara, och fick veta att detta var upp till Trafikkontoret att bedöma efter vår utflytt. Trafikkontoret sa att vägbanan är gammal och Trafikkontoret har svårt att avgöra hur den egentligen mår. Därför vill de komma åt lokalen för att inspektera vägbanan och därefter bestämma vad som ska göras framåt. Att renovera den fanns inte med i Trafikkontorets nuvarande budget utan var något som skulle beslutas om längre fram. Att vi skulle komma tillbaka fanns inte på kartan i Trafikkontorets värld. Detta innebär alltså att lokalerna skulle stå tomma om renoveringsbehovet efter vår avflytt inte visar sig vara akut, och vi är då utkörda i förtid. Trafikkontorets representant sa också att när vägbanan väl renoveras är det billigare att göra det utan att återställa vår lokal under vägbanan. Ska en konsertlokal återuppstå behövs det beslutas om och betalas av någon annan än Trafikkontoret.

Trafikkontoret har glädjande nog med på inspektion av vägbanan som ska göras under tiden vi är kvar i lokalen så att Trafikkontoret får veta mer om den faktiska livslängden innan vi flyttas ut. Vi hoppas att detta kan göras omgående så Trafikkontoret hinner få nödvändig information innan det är för sent och vi redan tvingats säga upp personal och slutat boka program. Verksamheter som vår har långa ställtider, därför brådskar det.

Nu är frågan om Staden tar chansen att behålla livemusiken i innerstaden istället för att stänga ytterligare en av få mellanstora konsertlokaler. Lokalen är i Stadens ägo. Någon gång måste den stängas för renovering. Men förhoppningsvis inte i förtid och låt det bli en tillfällig stängning så att livemusiken kan komma tillbaks till Hornstulls Strand när vägbanan i framtiden är ombyggd.

För den som vill påverka föreslår vi att ni pratar med era politiker. Skäll inte på dem, de får så mycket skit ändå, och just detta har precis landat på deras bord, men upplys dem om vad som är viktigt för er, såsom levande kulturliv i innerstaden om så nu är fallet. Ni har mailadresser till tre viktiga politiker för frågan nedan.

Under de hittills 17 år vi har drivit mellanstora konsertscener i Stockholm har fantastiska artister passerat oss i sin väg till de större scenerna. Ett fåtal exempel är First Aid Kit, Adele, Post Malone, Tove Lo, Weeping Willows, The XX, Florence + the machine med många flera. Vi hoppas att kommande motsvarigheter har mellanstora scener att spela på i framtidens Stockholm, innan de ska upp på Globen nivå och ut i världen.

Det är också viktigt för oss att påpeka att vi har som allra minst 16 månader kvar av verksamhet fullproppad med livemusik, mat, dryck, umgänge och dans och hoppas ni vill hälsa på oss ofta!

Med kärlek från Debaser.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 3127 [name] => Konsertlokalerna försvinner [slug] => konsertlokalerna-forsvinner [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 3128 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 16 [filter] => raw ) )