Festivalreportage

Den bästa sommaren 2019 – en eldsjälsfestival

Publicerad: 25 juni 2019 av Rikard Berg

 
Den bästa sommaren är en uppstickare som behövs. I vakuumet som råder i södra festival-Sverige, är midsommarfesten på Färingsö utanför Stockholm ett gyllene undantag. Här finns camping i den numera sällsynta kombinationen med indiemusik – ett klassiskt recept som försvunnit i både stora och små varianter under det senaste decenniet. Nära släktingar som Festival Del Mar, Knarrholmen och Wave i Göteborgs skärgård går lättast att jämföra med, medan det i Stockholm har varit mer ont om motsvarigheter. Vi tog oss ut till årets upplaga för att ta tempen på Den bästa sommaren 2019 – festivalområdet, stämningen, konserterna och känslan inför framtiden.

 • Festivalområdet

  För det första är Den bästa sommaren lätt att ta sig till. Området omges av åkrar så långt ögat kan nå, men bussen från Brommaplan tar ändå bara 25 minuter. Därför kan man, om man vill, pendla från Stockholms innerstad på under en timme, om man föredrar att sova i sängen framför campingen.

  Men en soldränkt midsommarhelg som denna är det camparna som dragit vinstlotten. Tälten slås upp bland träden intill området, i skuggan under dagen, men med utsikt över solnedgången på kvällen. Därifrån är det bara ett par minuters promenad till själva festivalen, vars usp är att befinna sig på en nyrenoverad folkpark byggd på 50-talet. Där finns dansbana och tombolabodar i mängder, komplett med ett rödgult cirkustält där konserterna hålls. När du inte är på livehumör kan du gå loss gratis på en vända pingis, foosball, hockeyspel och till och med spela tv-spel på en tjock-tv med 90-talskonsol. På dansbanan hålls DJ-set under kvällar och nätter, där discoklubben Lighthouse står i fronten av ett gäng riktigt vassa bokningar.

  Under helgen arrangeras också karaoketimmar, kortfilmsvisning, badbuss och våffelfrukost. Senare på dygnet kan du välja bland grilltallrikar, halloumiwraps, hummusgrytor och mycket mer – mat som faktiskt är långt mycket godare än det mesta du brukar få på festivaler. Det enda som saknas är väl smålandsrullen, och billigare öl. Det bästa alternativet är att köpa en burk folköl – APK:n är ungefär densamma (varsågod för uträkningen), men då får du dessutom ta med dig burken ut till resten av området, och slipper låsa upp dig till den (visserligen mysiga) ölinhängnaden.

 • Stämningen

  Den som sett Ulf Malmros-filmen Den bästa sommaren känner lätt igen sig – namnefestivalen är varm, gemytlig, som en idyllisk liten adoptivfamilj. Inte minst beror det på att de flesta besökare verkar känna varandra i max två led. Halva Stockholms indiekrets är på plats, vilket gör att släktkänslan ändå uppstår för alla oss som skippat det traditionella midsommarfirandet i år. Helt uppenbart har dock festivalen missat öppet mål när den inte öppnat redan på förmiddagen, med majstång, raketen, Jungfru skär, sill och dill. Högtidssuget slinker ju ofrånkomligen ändå igenom, som när bandet Boys, prydda med varsin midsommarkrans, tar tillvara på sitt mellansnack genom att utbringa en skål med nubbeklassikern Taxen den har fyra ben.

  Det enda som är lite tråkigt är hur få besökare som är här, vilket gör att konserterna lätt blir lite avslagna. Men på stämningen märks det inte av – festivalen känns aldrig död, bara levande. Det underlättas förstås av vädret, och av att många besökare känner varandra. Ytterst är det dock ett tecken på att det är eldsjälsdrivna festivaler som denna som lättast får värmen att skina igenom. Mellan rundpingismatcher och Gula gången-campets eviga lustgaspimplande är det lätt att träffa nya vänner.

 • Konserterna

  Aningen avslaget, på grund av lite folk, javisst. Men den stora majoriteten av band gör ändå starka framträdanden – inte minst de tidigare nämnda Boys, eller Mathilda Brinks sköra Angel Olsen-pop på svenska. Jens Lekman drar den överlägset största publiken och får cirkustältet att för ovanlighetens skull kännas fullpackat, och gör ett lika känslosamt som rutinerat set. Frågan är varför han inte får avsluta fredagskvällen, en ära som i stället går till återförenade The Plan. Göteborgarnas val att köra på nakna (bokstavligen, nästan) halvballader går inte hem, utan det gör i stället publiken, som väl dessvärre bara vill höra Mon amour.

  Allra bäst blir i stället lördagens avslutning, när Westkust tänder till på alla cylindrar. Mycket beror på två vilsna besökare som uppenbart tagit svamp (en av dem försöker lite senare leda oss till “vattenriket”) och ställer sig längst fram vid scenen för att röja (de verkar ha ramlat in på festivalen av en slump, och har nog inte hört Westkust förut). Shoegazebandet får sannolikt och förhoppningsvis uppleva två twerkande åskådare för första och sista gången någonsin. Strax därpå har stämningen ändå spridit sig till den grad att publiken också borde vara en kandidat till Westkusts mest entusiastiska genom tiderna, åtminstone per capita. Att gruppen då bara följer med och tömmer alla depåer är värt alla eloger, och en kröning som festivalens allra bästa konsert.

 • Inför framtiden

  Den bästa sommaren har gått i en stadigt uppåtgående kurva sedan starten för tre år sedan, åtminstone sett till storleken på bandbokningarna. Om man hittar ett sätt att få ännu mer folk att komma hit, och på så sätt ekonomin att gå runt, borde trenden kunna fortsätta. Kanske behövs fler publikfriande bokningar, i stil med Jens Lekman, vars headlinespelning i år fungerar perfekt.

  I övrigt har festivalen alla förutsättningar. Den har redan ett ovärderligt öga för små artister som är på gång, och för vad som behövs för att blåsa liv i ett litet arrangemang som denna. Folkparken och campingen är underbara och borde kunna husera många fler. Närheten till Stockholm, med SL-bussar och allt, gör bara saken bättre. På Den bästa sommaren möter den nya tidens bekväma ideal den gamla tidens festivalanda.

   

  Foton: Rikard Berg, Nike Rydberg, Edvin Arleskär, Alma Westerlund

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 2400 [name] => Den bästa sommaren [slug] => den-basta-sommaren [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 2401 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 8 [filter] => raw ) )