Festival

Den mansfria festivalen blir av – kommer ha premiär nästa sommar

Publicerad: 10 september 2017 av Magnus Olsson

Den omtalade festivalen kommer med fler nyheter.

Emma Knyckare och hennes initiativ om en mansfri festival skapade såväl glädjerop som en ihärdig debatt. Initiativet kom till som en motreaktion mot alla de våldsbrott som ägt rum på den svenska festivalscenen de senaste åren – där tanken är att skapa en frizon utan hat och våld.

Än har inga datum eller för den delen festivalens plats presenterats – Falkenbergs kommun har dock själva skickat en invit till Emma Knyckare med öppna armar för att välkomna festivalen dit. Klart är dock att festivalen blir verklighet och kommer ha premiär nästa sommar.

– Det kommer bli en mäktig festival, säger Emma Knyckare till Kulturnyheterna.

Festivalen har fått namnet Statement Festival och nu har en crowdfunding-insamling har startats där målet är att samla in en halv miljon svenska kronor inom loppet av 30 dagar.

En stor fråga har varit hur festivalen ska ta ställning till transpersoner och icke-binära.

– Nu kallar vi festivalen för snubbfri till och med. Vi välkomnar kvinnor, transpersoner och icke-binära. Vi gjort det valet helt enkelt för att vi tänker att man som transperson och ickebinär behöver en frizon: de vet vad det innebär att vara utsatt för hat och hot, fortsätter Emma Knyckare till Kulturnyheterna.

Festivalen har som mål att samla hela 10 000 besökare nästa sommar.