Nyhet

Den mansfria festivalen fälls för diskriminering

Publicerad: 17 december 2018 av Magnus Olsson

Diskrimineringsombudsmannen har sagt sitt.

Redan när den lanserades dök frågan om den nya mansfria festivalen var föremål för diskriminering. Nu har Statement som blivit en succé, inte bara medialt, utan även i genomförde och publikt fällts för diskriminering av Diskrimineringsombudsmannen (DO). DO har tagit ställning till att festivalen kallats för just ”mansfri” som de kommit fram till är en överträdelse av diskrimineringsförbudet. Däremot har ingen enskild individ diskriminerats, menar DO.

Via festivalens hemsida framgick att de endast välkomnade kvinnor, transpersoner och icke-binära. I praktiken hindrades dock inte män från att vare sig köpa biljett eller komma in på festivalen. I sin grund för diskrimineringen hänvisar DO till EU-domstolens praxis om offentliga uttalande som avskräcker vissa personer från att ta del av en verksamhet och på så vis gör grund för diskriminering.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 2546 [name] => Statement [slug] => statement [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 2547 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 13 [filter] => raw ) )