Live

Den Svenska Björnstammen tar Metropol med storm

Publicerad: 26 februari 2012 av Jon Egerlid

Den Svenska Björnstammen

Metropol, Hultsfred

Betyg: 7/10

Efter en försening på 45 minuter äntrar slutligen Den Svenska Björnstammen scenen på ett utsålt Metropol i Hultsfred, till en väldigt taggad publik. Mörkt kallt ljus inleder en spelning som mest har toppar och få dalar. Björnstammen verkar lika exalterade som publiken, och de dansar omkring vilt utan att be om ursäkt. De sju Norrköpingskillarna kliver ut i blå shorts och vita t-shirts med sin signaturlogga tryckt på bröstet, och scenbygget med totemliknande pelare i bakgrunden och vita dukar med olika djur tryckta på tyget känns stilistiskt och fräscht.

Låtarna från nya albumet Ett fel närmare rätt fungerar bra ihop med Dansmusik, och tempot mattas aldrig av trots den nya skivans mer deprimerade karaktär. Trumma trumma, Detta har hänt och Who’s That Girl levereras alla med en enorm energi, och kommer förmodligen växa som livenummer när publiken lär sig dem bättre. Titelspåret från nya plattan får störst gensvar av de nya låtarna, men förvånande nog är spelningens bästa låt utan tvekan Svalkar vinden. Hela publiken skriker med i den medryckande refrängen, till och med starkare än på Vart jag mig i världen vänder som avslutar spelningen likt ett knytnävsslag. Extranumret Allting kommer bli bra i balladform känns överflödigt, och hade varit bättre i originalversion.

Björnstammens framträdande visar på en tydlig utveckling från sommarens festivaler, där de gömde sig bakom scenljus och DJ-bås, och då setlisten bestod av remixer utan hörbar livesång. Att de nu kliver fram och kör sina låtar ordentligt och med liveinstrument är därför mycket positivt, och förmodligen något fansen hellre ser än ett DJ-set. Den Svenska Björnstammen gör en bra, engagerad spelning på trekvart, och trots den något knappa längden är det tydligt att Sverige fått en ny stark liveakt.

Foto: Jon Egerlid