Festival

”Det bästa festivalminnet är nog bara att man fick.. dricka öl och festa.”

Publicerad: 11 oktober 2010 av Magnus Olsson

Popfenomenet Britta Persson gjorde en entré med nya plattan Current Affair Medium Rare, och kritikerna applåderade. Singeln Meet A Beer har gått varm hos många popsnören och inte minst den fascinerande videon. Vi är helt övertygade om att Britta Persson har tagit stora kliv med sin nya platta och att hon kommer vara högaktuell inför festivalsommaren 2011. Festivalryktens skribent Frida Ericsson ringde upp Britta Persson.

Från musikvetenskap i Uppsala, till Stockholm för att plugga till landskapsarkitekt, sen konststudier på Konstfack och Nyckelviken, och nu musiker. Det är ganska mycket flängande för att till slut hitta rätt. Hur ser du tillbaks på den resan idag?

-Nu när man är här med facit i hand, så är det som om allt man har gjort har lett fram hit. Att ingenting var någon slump. Att jag inte skulle gjort den här skivan nu om jag inte gått den där utbildningen då för fem år sedan för då träffade jag de och de människorna. Men när jag tittar på mina studiemedel så kan jag tycka att det var väldigt onödigt att jag inte bara bestämde mig där och då. Att jag inte bara sket i allt och gick hit direkt liksom, istället för att låna en massa pengar. Men då hade jag inte riktigt varit samma person.

Du har nämnt att du tidigare sjöng i lampskärmar genom gitarrförstärkare, och nu har du släppt ett väldigt studiofokuserat album, hur har det påverkat ditt låtskrivande?

-Man påverkas ju absolut av förutsättningarna. Det är annorlunda om man sitter vid en synth och skriver en låt eller om man inte har något instrument alls, eller vad man nu har. Det blir ju olika låtar. Den här gången gjorde jag förproduktion hemma, genom att skaffa lite olika program som man kan instrumentera med. Jag är en person som provar mig fram.

Var du redo att gå vidare direkt efter Kill Hollywood Me, eller var det något annat som drev fram den senaste plattan?

-Man känner sig alltid lite tom, eller jag gör det, när man slutfört någonting. Nu är jag precis färdig med den här skivan och inte så sugen på att börja skriva någonting nytt. Alls. Men jag tror egentligen att förra skivan var botten till den här. Den sista låten på förra skivan var Cliffhanger, och det skulle egentligen kunna varit med på den här skivan också. Men sen finns det många andra låtar på den skivan som absolut inte skulle kunna vara med på den här.

Kim Wilde och Smashing pumpkins är artister som nämnts lite i samma andetag som din senaste platta, vad skulle du själv säga var de största influenserna rent musikaliskt till det nya sound som den ändå har?

-Jag är ju uppväxt med grungen, vilket ligger där och puttrar. Men sen samtidigt så gillar jag Fleetwood Mac, och sånna där brudiga sångerskor som typ Kim Wilde eller Cyndi Lauper. Sånna som tar i.

Min favorit från Current Affair är Annoyed To Death, berätta mer om den?

-Den är liksom om en attack, i tanken, mot någon som man är irriterad på. Den är en lek. Man förställer sig någon som man blivit sårad av eller som man tycker gjort fel, och sen så tänker man sig att man irriterar den, så att den blir galen. Man skickar en attack med tanken bara. Det skadar ju ingen det är bara lite skönt för en själv när man ligger hemma.

Du har ju spelat på en hel del festivaler som artist, men vilka festivaler har du besökt privat?

-Hultsfredsfestivalen 1995, det var på högstadiet. Men det är den enda. Det bästa festivalminnet är nog bara att man fick.. dricka öl och festa. En helt vanlig festival.

I höst hittar du Britta Persson här:

101104 Sagateatern, Linköping
101105 Filial, Eskilstuna
101106 Inkonst (Teatern), Malmö
101110 Spegeln, Gävle
101111 Sagateatern, Umeå
101112 Studio Acusticum, Piteå
101113 Kulturens Hus, Luleå
101117 Katalin, Uppsala
101118 Lilla Teatern Norrköping
101119 Sagateatern, Borås
101120 Stadsteaterns Foajebar, Göteborg
101216 Södra Teatern, Stockholm

Text: Frida Ericsson och Magnus Olsson