Live

”Det enda vi har att säga är Gimme More.”

Publicerad: 3 december 2011 av Magnus Olsson

Peter, Bjorn And John, Debaser Medis, Loaded

Betyg: 7/10

Från popslingor till garagerock. Den norrländska trion bjuder på allt inom spannet. Det är ett spektra fyllt av gitarrer som sedan byts ut i ett evigt visslande. Med nya skivan Gimme Somme ville man ta rocken tillbaka, trots att jag sett dem två gånger tidigare i år, är det först nu, som man på allvar mäktar med etiketten garagerock i pannan.

Peter Morén, Sveriges bäst klädda sångare?, hoppar högre och vildare än Howlin Pelle. Trion är så mycket mer än Young Folks som lärde hela världen vissla. Efter en trevande inledning är Debaser Medis mer som anrika The Casbah än något annat. Klubb Loaded är förvisso snarlikt den amerikanska kultklubben, i alla fall här och nu.

Men det är först när May Seem Macabre  lyfter mot skyarna som spelningen tar nya riktningar och delvis överger de tjocka ljudmattorna fyllda av den vibrerande basen till Björn Yttling. Lekfullheten som saknades i klassiska Amsterdam är åter här. Writer’s Block-dängen får en annan tappning, mer lättstruket och tillbakadraget istället för att bygga upp den hallucinerande knarkdänga det är.

Young Folks är ett popinferno som kickar igång vilken fest som helst. Peter Morén gör allt i sin makt, och överträffar allas förväntningar när han beger sig ut i publikhavet. Stunder som dessa är blivande youtube-klassiker. Efter en salig allsång, och en visslandes Morén, byter vi spår, och övergången är löjligt tajt när arenalåten Second Chance dånar ut. Vad ska man säga? Peter, Bjorn And John är ett fantastiskt liveband, som kramade ut det sista ur Gimme Somme. Det enda vi har att säga är Gimme More.