”Det här är större än Jesus, och mäktigare än Gud.”

Publicerad: 19 maj 2011 av Magnus Olsson

Angus & Julia Stone, Nalen

Betyg: 10/10

Mörkret omfamnar Nalen. Innan första ackord och första ton når oss, reser sig mobilkamerorna i luften. Redan där och då, insåg publiken att detta är ett ögonblick man vill hålla kärt. Och så brakar det loss i folkmusikens tecken. Countrydoftande ballader, varvas med munspel och akustiska gitarrer samtidigt som stråhattarna i publiken gungar i takt. Det är skört, och vackert från första sekund. Julias röst är likt balsam för själen, och hon fängslar in oss i en värld full av tro, hopp och kärlek.

Många band har en tendens att vara för coola för mellansnacket, men Angus & Julia Stone bjuder in publiken på ett charmant vis. Kärlekshistorier varvas med tacksamma leenden. Det är inte vi och dom, det är oss.

Just A Boy smeker oss på kinden till publikens stora glädje. Men mest fängslande är ändå Julias tolkning av You’te the one that I want. Avskalat och minimalistiskt är ledorden, effektfullt är resultatet. Likt en sommarbris utan tid och rum. Men det är ändå Big Jet Plane som får publiken att gå sönder, trots att det kanske inte är där man imponerar som mest. Faktum är att mellanpartier, instrumentsolon och jammandet känns lika rätt som de där storslagna låtarna.

Hade Angus & Julia Stone varit en religion, hade jag konverterat direkt. Det här är större än Jesus, och mäktigare än Gud. Vi ber till övre makter för att en svensk festival kammar hem vad som kan bli sommarens bästa spelning, redan nu gjorde man årets bästa.