Live

Die Antwoord
Rock Werchter, 28/6 – 2015

Publicerad: 30 juni 2015 av Klas Mattsson

7

Som näst sista akt på Rock Werchter intog Die Antwoord en av de gigantiska tältscenerna. Tältet blev i princip fullt redan 20 minuter innan spelningen och med temperaturer på säkerligen över 35 grader blev nästan golvet halt av allt svett. Något säger mig att Die Antwoord inte kunde ha drömt om bättre förutsättningar.

Den sydafrikanska gruppen har etablerat sig som en slags ironisk icke-ironisk partyakt som verkar inom den sydafrikanska subkulturen zef. Sedan de slog igenom med Enter the Ninja för över fem år sedan har de på något sätt lyckats hålla sig relevanta – till viss del på grund av ett par solida singlar – men framför allt på grund av all uppståndelse som omger gruppen.

Spelningen börjar med att backdroppen fylls av flygande tecknade figurer med penisar lika stora som deras kroppar. Det är startskottet för 60 minuter av fallossymboler och sexreferenser. Om inte Ninja står och drar i sin penis genom sina kortbyxor så står Yolandi och skakar på sin rumpa. Det är absurt redan innan man adderar faktum att 10 000 människor är uppslukade av showen.

Rent musikaliskt skiftar stilarna mellan hiphop, absurd trance och rave. Utöver I Fink U Freeky och Enter the Ninja är det få fullträffar som levereras ur högtalarna, men allt som oftast vägs det upp av den galna stämning som skapas. Eller ja, snarare är det oftast mindre viktigt vad som faktiskt spelas under konserten, det är lätt att fokusera på flygande penisar eller bisarra danser om låtkvalitén sviktar.

Under den avslutande låten hoppar Ninja ut i publiken med ett hopp som lika gärna hade kunnat innebära en bruten nacke. Det kanske är en risk han är beredd att ta för att leverera kanske festivalens mest minnesvärda spelning. För oavsett vad man tycker om Die Antwoord så gick ingen därifrån intryckslös. Snarare tvärtom.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 412 [name] => Die Antwoord [slug] => die-antwoord [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 413 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 7 [filter] => raw ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 1883 [name] => Rock Werchter [slug] => rock-werchter [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 1884 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 5 [filter] => raw ) )