Festival

Din guide till ökensolen och Coachella

Publicerad: 7 januari 2012 av Magnus Olsson

Januari är alltid speciellt för oss som gillar Coachella, och tro mig, vi är många. Redan nu, en aning tidigare än förr, teasar man om de första akterna. Och nästa vecka släpper man banden. Den eviga väntan är över.

Tusentals åker på sina livsäventyr, andra drömmer. På andra sidan Atlanten väntar det stora äventyret. Jag har själv haft förmånen att vara där, festivalen 2010.

Nytt för i år är att festivalen arrangeras två gånger. Den första helgen är 13 april – 15 april, och den andra upplagan blir således 20-22 april.

Att ta sig till Coachella kräver att du flyger antingen till Los Angeles eller Palm Springs. Från Sverige kostar det mellan 5-7000 kr tur och retur, beroende på datum. Biljetterna till själva festivalen kostar omkring 300 dollar, vilket blir ungefär 2100 kr. Viktigt att notera är att camping köps separat och att den finns färre campingplatser än biljetter. Systemet är inte som i Sverige där man köper camping för sig själv. När man köper campingytan köper man en yta som många kan campa på. Till den första festivalen är dock dessa campingytor redan utsålda. Men lugn, det går att få plats ändå. Besökarna är ofta väldigt trevliga och generösa, och delar gärna med sig av sina campingytor som ofta är för stora för de sällskapet som de tagit med sig. Enklast är att skriva på festivalens forum eller försöka få kontakt via festivalens facebook-sida med någon som har en campingyta över. Det brukar i regel inte vara några problem. Notera även att det finns bilcamping och att det är relativt billigt att hyra bil i USA. Det går även att boka in sig på hotell i närheten, men det blir ganska dyrt. Priserna är inte direkt förmånliga under Coachella. Valet är ditt.

Anländ till festivalen dagen innan. Med det massiva startfältet börjar många spelningar runt 12.00 och 13.00, och med allt folk på plats kan det ta tid att lokalisera sig. Enklast tar du dig dit med buss. Bussföretaget Greyhound är både billigt och bra. Från Los Angeles kostar det omkring 20 dollar enkel väg. Festivalen ligger ca 2 timmar utanför Los Angeles, betydligt närmare blir det om du tar dig från Palm Springs.

Värt att notera är att det är 21-års gräns på alkohol i USA. Jag är osäker på hur noggrant de kontrollerar bagage då jag anlände mitt i natten, vilket för övrigt är något ni bör undvika. Det kan bli extremt svårt att hitta. Priserna på alkohol är jag tyvärr också osäker på, men många är givmilda, andra gör rookiemisstaget att lämna alkoholen utanför tälten nattetid.

Mat finns det från alla världens hörn. Det är bara att frossa, Pizza slicear går för 6 dollar.  Och folk köper massvis med säckar fyllda med partyis. Helt underbart i värmen. Din bästa investering under festivalen är Coachella-vattenflaskan, och det finns massvis med vattenstationer.

Medelåldern är betydligt högre än i Sverige, således en betydligt mognare stämning, men det hindrar dem inte från att ”go nuts” i Sahara-tältet. Den stora tältscenen med världens bästa ljud, som är ett dansparadis från de första soltimmarna till mörkret faller över oss.

Musiken behöver vi knappast nämna, varje år rymmer affischen löjligt många bra band.