Festival

Dream City – en utforskning

Publicerad: 3 juli 2018 av redaktionen

Hela Roskildefestivalen är proppfylld med små detaljer, sådana som får den att lysa av värme och visioner. Ingenstans är dock koncentrationen av dessa detaljer lika hög som på Dream City – campingområdet där besökarna själva fått leva ut sina drömmar och byggt upp en myriad av camps och soundsystems, det ena galnare än det andra. Sedan området öppnade i lördags har Dream City hela tiden pulserat av ljus, bas och ett ständigt flöde av människor.

Campkollektivet är nu inne på sitt sjunde år på området som kallas “H”. Den som vill bidra med egna byggnationer får ansöka redan i mars – sedan följer månader av planering, kickoff-fester och hantverkande. Resultatet blir ett myllrande vimmel av temacamps där festerna och aktiviteterna går in i varandra. Här kan du gå på bröllop i kyrkcampet, springa det traditionsenliga nakenloppet, försöka hitta den rätta själsliga pulsen på technoyoga eller försvinna bort i de aldrig sinande strobeljusen.

På Dream City händer det helt enkelt nya saker precis hela tiden. Vi har spenderat dagar och nätter på området för att utforska lite av allt som finns att utforska – här nedan är ett axplock av det bästa.

 • GIN, JAZZ OCH EROTISKA NOVELLER

  Campingområdet på Roskilde är gigantiskt. Högtalarsystemen som dygnet runt spottar ut musik likaså. Bredden av musik som spelas på dem är däremot inte så stor – vi somnar till fyra olika ljudsystem som spelar den danska hitlistan och vi vaknar till detsamma. Men! I Dream City hittar vi en frizon, en ljusglimt utanför dansk EDM: ett Jazz- och GT-event på Camp Rolighed.

  Kön ringlar sig lång (se bild ovan) – alla suktar efter en gin & tonic efter dagar av tältvarm Tuborg. Ett gäng till synes väldigt nöjda killar spelar lufttrumpet till jazzklassiker och skålar, allt är helt enkelt jättetrevligt.

  När vi kommer tillbaka några timmar senare är temat någonting helt annat, det är det charmiga med Dream City i stort. I samma camp kan man exempelvis lyssna på högläsning av erotiska noveller. Området kryllar av mer eller mindre populära evenemang som presenteras på Dream Citys Facebooksida varje dag. Med största sannolikhet finns där någonting för alla, annars kan man testa igen några timmar senare.

 • VATTENKRIG

  Kanske campingens mest geniala ide i detta väder. Som namnet antyder är Camp Badeanstalten dedikerat till vattnet. Allt från spexiga events som en ölstafett i sjön, utformad som en regatta där alla rider på uppblåsbara djur till frekventa, regelrätta vattenkrig. Alltså, när det är så sinnessjukt varmt är alla anledningar att leka med vatten positiva i våra ögon. För många av besökarna är en salva vatten från någon av alla vattenpistoler det närmaste de kommer att komma en dusch på hela veckan.

 • BRÄDSPELSSTUGAN

  Kanske inte lika svalkande som vattenkriget ovan, men skuggan inne på Camp Bastard erbjuder mer än bara en flykt från den stekande solen. På hyllorna står en imponerande samling sällskapsspel uppradade – allt från strategiklassiker som Settlers of Catan och Risk via mer lättsmälta Ticket to Ride till obegripliga kortspel inspirerade av någon urflippad manga. Utbudet är massivt och stämningen avslappnad. Dream Citys motsvarighet till SF-bokhandeln i Stockholm.

 • BIBLIOTEKET

  När man ramlat klart bland de olika dagsfesterna och saknar tiden då ens hjärna fungerade som vanligt finns en räddning: Dream Citys kulturella högborg Biblioteket. I denna mysiga oas arrangeras poetry slams, författarsamtal och virkningsevent. Allt, rent temamässigt, väldigt långt bort från vad som pågår på resten av området. Sätt dig i skuggan, läs en bok eller försök förstå vad den danska poeten på scenen sysslar med. Oavsett vad erbjuder biblioteket den lugna stunden som faktiskt behövs ibland.

 • ROSKILDES BÄSTA FEST

  När allt kommer omkring är det på natten som Dream City verkligen lever upp. Vi gav oss ut med ett tydligt mål: att testa alla dansgolv för att Roskildes bästa fest. Efter tolv timmar av att höra Post Malones Rockstar och den danska sommarplågan Pattesutter från alla skräphögtalare på campingen är egentligen kraven lågt ställda. Vi vandrar från DJ till DJ som hoppar skamlöst till dansk skämthouse, fastnar några minuter i någon båt som spelar ABBA (varför är det så många båtar i Dream City?), innan vi till sist hittar Roskildes enda dansgolv med flera bra låtar i rad. Tidigare på dagen har den lilla stuga där Camp Bodega huserar mest påmint om en dammig westernsaloon med några sköna dudes – men nu verkar hela lokalen vara på väg att välta av alla som hittat hit. De som inte lyckas klättra upp på ett bord börjar klättra på väggar eller varandra. Aldrig förr har jag törstat så mycket efter att höra Hey Ya! och aldrig förr har jag sett ett sådant gensvar till Tiny Dancer. Camp Bodega vann tävlingen ”Camp of the Year” förra sommaren – på natten förstår man varför.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 38 [name] => Roskilde [slug] => roskilde [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 39 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 297 [filter] => raw ) )