Live

Drömsk sommarpop på debaser

Publicerad: 25 februari 2012 av Hugo Gerlach

Azure Blue, Debaser Medis

Betyg: 7/10

För drygt ett år sedan släppte Azure Blue sin första singel The Catcher In The Rye. Så fort jag hörde den var jag helt övertygad om att detta var början på något stort, det här var popperfektion. Det dröjde inte lång tid innan musikbloggar världen över hyllade Tobias Isaksson för Catchers mjuka melodier och drömska sound. I februari kammade man dessutom hem Årets Pop på Manifestgalan framför mer etablerade namn som Jonathan Johansson, Korallreven och Loney Dear.

I maj såg jag honom som förband till Jamie Woon på just Debaser Medis, och utvecklingen är tydlig. Spikrakt uppåt. Då var melodierna lite trevande, mellansnacket sådär härligt nervöst och publiken nästan obefintlig. Nu, kanske tack vare ett dubbelt så stort liveband (sex personer kontra tre) sitter låtarna precis som de ska. Patrik Marcus från Stockholmspopparna You Say France & I Whistle är en av förstärkningarna som gör att det där lite fylligare soundet nu uppnås. Förutom någon enstaka rundgång är det felfritt. Att låta nästan precis som på skiva är en prestation. Isaksson lyckas få oss att under korta episoder drömma oss bort till ett varmare land, där vågorna mjukt rullar in över de solblekta stränderna.

Fiskmåsskrik och vågbrus under mellansnacket gör sedan illusionen komplett, där Isaksson visar att det går bra att vara både anspråkslös och underhållande. Han tackar publiken, presenterar bandet och berättar lite nonchalant om hur han pratat med Broder Daniels Henrik Berggren: ”Jag känner ’Henke B’, han är jävligt snäll”. Även publiken är nu med på noterna, det är inte överfullt i lokalen men tillräckligt med folk för att det ska kännas mysigt. Blogghypen Dreamy Eyes och andra singeln Little Confusions höjer stämningen nämnvärt, tyvärr blir inte Catcher den totala urladdningen jag hoppats på. I sommar ser vi Azure Blue på Hultsfredsfestivalen, en spelning som jag tror kan bli fullständigt magisk.