Live

En andlös, elektronisk opera
Warning: Undefined array key 1 in /customers/b/3/5/festivalrykten.se/httpd.www/wp-content/themes/svk-festivalrykten/single.php on line 65

Publicerad: 10 augusti 2012 av David Winsnes

7

Corin Roddick använder ett specialbyggt instrument, format som ett träd, för att kontrollera både ljud och ljus på scen. Då grenarna lyses upp respektive släcks när han slår på dem, samtidigt som de i symbios med en instrumentpanel driver fram djupa dalar av elektroniska ljud, har han skapat ett allsmäktigt livevapen som i Annedalskyrkan reser sig ur mörkret likt Moses brinnande buske. Roddick på nära håll är en späd 21-åring men avståndet till bänkraderna ger illusionen av en Gudagestalt som med ett litet slag tar kontroll över hela föreställningen.

Placeringen av Purity Ring i Annedalskyrkan är perfekt.

Till vänster om honom står Megan James och fyller hela den enorma salen med sin röst. Bredvid sig har hon en stor bastrumma som hon slår på ibland. Det är svårt att se den musikaliska funktionen då de dova slagen sällan matchar melodierna men som effektsökeri är det fulländat.

Cartographist är konsertens första låt, ett smått självklart val som Shrines klart mörkaste och trögaste stund. Den varnar om vad som är på väg att nå oss. Efter det spelar Purity Ring vad som i princip är åtta hits från sin enda debutskiva. Stryks gör inte oväntat Shuck (passar inte med sin experimentella framtoning) och Grandloves (utan Young Magic blir det halvsvårt). Fineshrine, Lofticries och Saltkin är alla klubbspår som i salen frångår sin dansanta aura och blir en andlös, elektronisk opera.

Men till slut verkar Roddick och James tycka att det blir lite väl naket och ber åskådarna resa sig upp och ställa sig runt dem. Sen spelar de Obedear, Crawlersout och Ungirthed i den ordningen runt en försiktigt diggande skara människor. Aldrig gåshud, trots omgivningens förutsättningar, men ändå en besynnerligt vacker spelning utan att duon gör speciellt mycket nytt för att höja musiken från skivan eller anpassa den till miljön. Det sistnämnda gör den visserligen så bra på egen hand.