Ett möte med Nottee

Publicerad: 20 maj 2011 av Maksim Milenkovic

Tidsmässigt kan det tyckas tråkigt att en av festivalens intressantaste artister får spela innan besökarna ens hunnit resa sina tält men det gör inget. Jag lyckas slå mig ner på en av få bänkar framför lilla scenen, omringad av vacker natur och en något äldre publik (äldre än mig..). Lilla scenen är verkligen liten men har sina fördelar. Den innebär en möjlighet att skapa intimare spelningar och få en bättre kontakt med publiken. När Nottee kliver på och sätter igång efter ett litet soundcheck så är det just det vad vi får: en intim spelning bestående av sju låtar. Gillar man känslosam och melodiös pop så är festivalens inledande akt ett måste. Inte ens den kraftigt dånande bastrumman i Control lyckas rubba den avkopplande ton som melodierna annars ger upphov till. Fram mot slutet höjs tempot en aning i form av storfavoriten Don’t Waste Your Light on Me. Första gången jag hörde låten blev jag förälskad i en av Sveriges kanske absolut vackraste kvinnliga artister. Att få se den framföras live av Nottee i egen hög person är stort. För stort för en liten scen.

Direkt efter spelningen struttar hon över till bänkarna och slår sig ner bredvid sina vänner framför mig. När jag ber om en liten pratstund lyser hon upp och förklarar att det känns vänskapligt och mysigt att spela på en liten intim scen på en ö, hon behövde inte ens byta om till scenkläder när hon anlände till Knarrholmen. Att hon fick uppträdda tidigt är inget hon grubblar över: ”Nu har jag tid över till senare! Vi åker imorgon på morgonen, men vi ska vara här ikväll. Det är första gången på länge jag är ledig så jag ska bli full!”

Nottee, som egentligen heter Nova Drougge, började spela gitarr som åttaring och började lägga upp lite låtar på sin myspace-sida för cirka tre år sedan. Smeknamnet fick hon av några engelsmän när hon turnerade runt i England med sin brors band, Lo-Fi-Fnk. ”Det är lite tråkigt att det ska stå med när jag som artist ska marknadsföras inför olika spelningar men jag förstår dem, även om det kanske leder till att jag får besvara mindre ”egna” frågor.” Nova berättar att hon får få frågor överhuvudtaget. När jag undrar hur hennes musik har påverkats av att växa upp i en stor familj med många syskon blir hon positivt överraskad: ”Hur visste du det?!”, undrar hon och fortsätter: ”Jag tror inte jag har påverkats så värst mycket, faktiskt!”. Istället är hennes förföriska melodier resultatet av två enkla ingredienser: ”Jag gillar melodier och jag gillar pop, så jag försöker skapa något som alla gillar”.

Förhoppningsvis får vi ta del av en platta snart men det är inte det viktigaste. Desto viktigare kanske det är att fortsätta samarbetet med Henning Fürst som har varit med och producerat Don’t Waste Your Light on Me, en låt som – att döma av responsen – har varit lyckad. ”Vi får hoppas det, att vi ska ha tid och de resurser som krävs för att kunna fortsätta vårt samarbete. Inget är dock skrivet i sten!”

Och hur blir det i sommar, vilken festival vill du besöka?
”Jadu, jag vill inte gå på Hultsfred för jag orkar inte, jag såg deras lineup… Men vi ska spela på Gagnef så den vill jag gå på… haha!”

 


TEXT:
Maksim Milenkovic
FOTO: Frida Ericsson