Intervju

Enjoy The View – ett band på uppgång

Publicerad: 4 april 2011 av Magnus Olsson

Festivaler handlar inte enbart om de där världsartisterna som är sådär superexklusiva att de nästan tar knäcken på festivalerna. Visserligen står många av dem för magiska stunder, men festivaler är också platsen där du förhoppningsvis hittar ditt nya favoritband. I sommar hoppas vi att du slänger ett extra öga på de mindre scenerna, för det kryllar av guldkorn i festivaldjungeln. Redan nu spanar vi för fulla muggar efter morgondagens stjärnskott, och hittade ett band långt utanför mitt territorium, men som ändå fångade mitt intresse. Enjoy The View drömmer om stora festivalscener, men i sommar kan du spana in dem på de mindre. Vi fick ett snack med ett band på uppgång, värda att hålla koll på.

Enjoy The View är troligtvis inte bekant för alla ännu, vilka är ni?

– Vi är 5 pågar från Skåne/Småland som satsar stenhårt på det vi gör. Vi har lirat tillsammans i snart tre år och har hunnit med en hel del på vägen. Vi har spelat in två skivor, varav den senaste, ”Dreams To Remember” (2010), finns på Spotify. I april drar vi till Göteborg och spelar in en ny EP. En EP som kommer ta oss långt.

Vi på Festivalrykten.se fastnade rejält för We’re not the same från Dreams To Remember, och om du gillar lite hårdare tag råder vi dig att lyssna in dig lite nu i väntan på ännu en EP. En EP som kanske tar dem till de stora scenerna, gör dem till kungar inte bara över gatorna de bor på utan av hos eftertraktade Kerrang.

Ni tillhör post-hardcore genren, vilka band skulle ni vilja påstå att ni ligger nära musikaliskt?

– Svårt att säga! Vi har ändrat stil rätt rejält med åren. Vi började som ett skatepunkband och har efter hand som vi blivit mer musikaliska släppt in hårdare riff och skrik i låtarna. I våra nya låtar har vi en del metalcore-influenser i vissa låtar, samtidigt som andra låtar har väldigt popiga inslag, så det är väldigt svårt att säga vilka band man skulle kunna jämföra oss med. Vi har en ganska egen stil, med extremt catchiga refränger och saftiga riff, och vi influeras av allt från A Day To Remember och Asking Alexandria till Her Bright Skies.

Såväl Asking Alexandria som Her Bright Skies lirar på Siestafestivalen, kanske gör Enjoy the View dem sällskap? ! Utbudet av hardcore är betydligt större på de brittiska öarna än hemma i Sverige, men hur ser egentligen utbudet ut på den svenska hardcore scenen?

– Hardcore har blivit väldigt populärt i Sverige de senaste åren. Det finns väldigt många bra band, så det gäller att ha lite egen stil för att komma långt.

I dagsläget är ni osignade, men finns redan på Spotify och har över 100 000 myspace-lyssningar samt tackat nej till skivkontrakt, är ni kaxiga eller kör ni bara ert eget race?

-Klart vi är kaxiga OCH kör vårt eget race. Vi har tackat nej till några mindre skivbolag. Vi vill inte binda oss till något som inte kommer gynna oss särskilt mycket. Vi vill satsa mer än så.

Vad krävs för att ni ska tacka ja till ett skivkontrakt?

– Vi behöver ett skivbolag som tror på oss, som kan hjälpa oss med saker som vi kanske inte har råd med själva. För att ett skivbolag ska kunna satsa en del så måste de tro på bandet. Vi hoppas att ett sådant skivbolag får upp ögonen för oss när de nya låtarna finns tillgängliga.

Den som vill se er live, vart ska den bege sig?

– Den som vill se oss live får gärna höra av sig till oss och önska vart vi ska spela, så kanske vi kan lösa det på något sätt. Annars kan man bli ett fan av oss på Facebook och följa varenda liten detalj vad som händer med oss.

Får vi se er på någon festivalscen i sommar?

– Absolut. Vår senaste bokning till exempel, All Day Festival i Örebro. En inomhusfestival fullproppad med hardcoreband. Vi kommer spela på fler festivaler i sommar. Mer än så får vi inte säga.

Vilka festivaler kommer ni hänga på i sommar och varför (som besökare)?

– Vi har valt att satsa väldigt mycket på diverse saker med bandet i år, så vi får se hur mycket pengar det blir över, om det går punga fram till några sköna festivaler. Vi kommer givetvis hänga på Siesta, eftersom det har blivit en tradition för oss att åka dit. Det är dessutom bättre band än någonsin i år. Vi är rätt rejält sugna på Peace & Love också. Metaltown och West Coast Riot är nog inte heller helt omöjligt, eftersom det är så fina band! Hade vi haft pengarna hade vi hängt på varenda svensk festival!

När är det dags för er att pryda Kerrang?

– Det hade varit något! Inom en snar framtid hoppas vi.

Är det något ni vill passa på att hälsa alla festivalarrangörer och alla festivalbesökare där ute i cyberspace?

– Alla arrangörer som vill ha ett energiskt band på sin festival i sommar borde definitivt boka oss. Annars är det deras förlust. Vi röjer från första till sista ackord, och vad som helst kan hända på våra spelningar. Och då menar vi verkligen vad som helst.

Spana in We’re not the same och resten av låtarna på Spotify, så ses vi kanske framför en scen i sommar!