DJ-battle

Festivalrykten vs. Festivalpodden
Popaganda, 1/9 – 2017

Publicerad: 3 september 2017 av redaktionen

Fredagens Popaganda avslutades i vanlig ordning med en efterfest på Nobelberget. Under natten spelade både Familjen och Solen – men den självklara höjdpunkten var vi själva, när vi i en Demokratiskt Dansgolv-inspirerad DJ-battle mötte våra vänner i Festivalpodden. Våra lag presenterade varsin låt, för att sedan låta publiken jubla för sin favorit.

På förhand såg det ut att bli en enkel match: Linus Bjarnelo och Caroline Dickson hade tidigare samma dag förlorat mot oss i Popagandas simtävling. Eftersom de brukar twittra hatiskt om våra favorit-shoegazeband har de uppenbarligen dåligt omdöme kring musik. Det var åtminstone vad vi tänkte inför vår smärtsamma förlust.

Nedan finner du våra recensioner av de båda DJ-insatserna.

 

Ett inlägg delat av @festivalrykten

Festivalrykten DJ-set

Betyg: 3/10
Recension av Nike Rydberg

Vår egen prestation är ett bevis på att “ju fler FR-skribenter, desto sämre DJ-set”. Femmannalaget är så stort att alla inte får plats på podiet samtidigt, vilket gör att disco-vurmarna Filip Hiltmann och Rikard Berg uteblir från duellens startskott. Med sin gemensamma förkärlek för The Avalanches hade de kunnat tillföra både modernitet och edge till en inledande kavalkad av förlorade matcher. I stället startar vi DJ-kriget med Markus Krunegårds Jag är en vampyr – en skamlös populism som visar sig misslyckas. Min respekt för efterfestens besökare ökar i samma takt som min respekt för oss själva minskar.

Fiaskot med Krunegård följs upp av ännu fler sådana: Hej hej Monica, Hey Ya! och Ramlar ratas alla på Nobelbergets dansgolv. Den sistnämnda är vårt bidrag till en Håkan Hellström-duell, där den trumfas av Festivalpoddens alternativ En vän med en bil. Den är också en metafor för vår DJ-insats hittills – vid den punkten hade vi lika gärna kunnat sätta på Spotifys egen spellista “Spela Shoreline!” och gå därifrån. I stället spelar vi Shoreline. Eftersom låten är pop-DJ:ns motsvarighet till doping så tar vi vår första vinst.

Chefredaktör Magnus Olsson lämnar snart det sjunkande skeppet genom att vandra i väg till Familjens spelning. Någon av oss föreslår att tävla med Det snurrar i min skalle – tills det går upp för oss att alla som lyssnar på Familjen rimligtvis borde befinna sig i rummet bredvid. Snart får vi ett starkare grepp om det vinnande konceptet: med låtar som Spice Girls Wannabe och Cyndi Laupers Girls Just Want to Have Fun imiterar vi försiktigt Emmaboda-stojigheten hos Festivalpodden, utan att riskera vår självutnämnda roll som Sveriges Pitchfork. Men då är slaget redan förlorat. Vi vankar tillbaka till logen, hämtar några kexchoklad och åker hem.

 

Festivalpodden DJ-set

Betyg: 6/10
Recension av Rikard Berg

2017 har varit en tillväxttriumf för vår buffliga poddmotsvarighet. Under sommaren har de betat av DJ-set på flera av landets stora festivaler, inte minst tagit över den campingscen på Emmaboda som vi själva roddade 2016. Så när säsongen nu ska avslutas på Popaganda är de i högform, uppvärmda och väl förberedda. Det ska belöna sig i vad som snabbt formar sig till en festivalbevakningens David mot Goliat.

Festivalpodden hugger direkt med ett spännande låtval: Slagsmålsklubbens bitpopklassiker Övningsköra. Hela publiken kan den, men ingen kan förutse den. Just därför blir det en fullträff – publikens jublande gensvar är rungande och strax därpå frenetiskt studsande. Där börjar en sträcka av låtar som alla känns skräddarsydda för Popagandapubliken. Varken bob hunds Tralala lilla molntuss eller The Tough Alliances Koka-Kola Veins är säkra kort, men modiga, och snart har modigheten gett en ledning med 5-1. Vi på Festivalrykten är lika tagna på sängen som det svenska fotbollslandslaget i mötet mot Bulgarien kvällen innan, och Linus Bjarnelo och Caroline Dickson i poddlaget hade lika gärna kunnat heta Manolev, Kostadinov eller Chochev.

När motståndarna väl kommer in i matchen börjar Festivalpodden dock att ompröva sina strategier. Bomfunk MC’s Freestyler är för plojig och Lily Allens Fuck You är för tråkig, och DJ-setet börjar kännas aningen riktningslöst. Men trots det behåller Bjarnelo och Dickson sin värdighet med oväntade val, och när temat är hiphop tar de kvällens största skrällseger med Beastie Boys Intergalactic. Inte minst ger det ett högt betyg åt publiken (som visserligen verkar bestå av en misstänkt stor andel Festivalpodden-kompisar med högljudda basröster), men också åt podden, som fortsätter att sätta färg på festivalsommaren 2017.

 


 

Alla låtval

Omgång 1
Festivalrykten: Markus Krunegård – Jag är en vampyr
Festivalpodden: Slagsmålsklubben – Övningsköra (vinnare)

Omgång 2
Festivalrykten: Nic & the Family – Hej Hej Monica
Festivalpodden: bob hund – Tralala lilla molntuss, kom hit ska du få en puss (vinnare)

Omgång 3
Festivalrykten: Håkan Hellström – Ramlar
Festivalpodden: Håkan Hellström – En vän med en bil (vinnare)

Omgång 4
Festivalrykten: Outkast – Hey Ya!
Festivalpodden: Caesars – Jerk It Out (vinnare)

Omgång 5
Festivalrykten: Broder Daniel – Shoreline (vinnare)
Festivalpodden: Marit Bergman – Adios Amigos

Omgång 6
Festivalrykten: Veronica Maggio – Jag kommer
Festivalpodden: The Tough Alliance – Koka-Kola Veins (vinnare)

Omgång 7
Festivalrykten: Cyndi Lauper – Girls Just Wanna Have Fun (vinnare)
Festivalpodden: Robyn – Dancing on My Own

Omgång 8
Festivalrykten: Spice Girls – Wannabe (vinnare)
Festivalpodden: Säkert! – Vi kommer att dö samtidigt

Omgång 9
Festivalrykten: Teddybears – Cobrastyle
Festivalpodden: Bomfunk MC’s – Freestyler
(oavgjort)

Omgång 10
Festivalrykten: Kanye West – Gold Digger
Festivalpodden: Beastie Boys – Intergalactic (vinnare)

Omgång 11
Festivalrykten: Beatrice Eli – Girls
Festivalpodden: M83 – Midnight City (vinnare)

Omgång 12
Festivalrykten: The Smiths – This Charming Man (vinnare)
Festivalpodden: Lily Allen – Fuck You

Omgång 13
Festivalrykten: MGMT – Kids
Festivalpodden: Justin Timberlake – Rock Your Body
(oavgjort)

Slutresultat: Festivalpodden vinner med 9-6

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 201 [name] => Popaganda [slug] => popaganda [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 202 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 174 [filter] => raw ) )