Festival

Finland sprudlar av kultur

Publicerad: 13 augusti 2012 av Truls M

Foto: Maija Astikanien

Den första barnsliga förundringen över det smått fantastiska sceneriet har lagt sig inför dag två. Det har även den monumentala besvikelsen över att Frank Ocean ställde in fredagens spelning på den stora scenen. En av akterna som uppenbarligen var ett av de mest emotsedda.

Man börjar så sakta få grepp över området , det så stora och aningen förvillande, och man lär sig scenerna. Däremot är det svårt att få grepp om de inhemska akterna. Det spretar åt alla håll med Miaus instrumentala Jazz och en väldigt psykedelisk, svårdefinierad performanceakt med det lika utflippade namnet Kari Tapiri+Akira+Dallas=Dakiri på en av de mindre scenerna. Tidigare visade man den upphaussade dokumentären om Bob Marley i Film Garaget.

Precis som med Stockholm Music & Arts förra veckan är Flow en festival som även inkluderar söndagen. Lördagen blir därför lite avslagen. Däremot uppskattar jag detta uppläget mer om måndagen är ledig.

Black Keys avslutar kvällen. På väg tillbaka till rummet möter vi Dan Auerbach. Han kollar lite snett på oss. Det blir lite pinsam stämning när han lommar iväg på våningen under våran. Precis som mumintrollets pappa i Muminpappans memoarer har vi levt dålighets liv.

Foto: Tom Kukkonen

Det man lyckats väldigt bra med på Flow är att integrerar resten av kulturen med själva festivalen.När konstinstallationer på många andra festivaler tenderar att bli endast en image har man här lyckats väldigt vl med att göra dem till e naturlig del av uplevelsen. Den amfiteaterliknande scenen med en gigantisk ballong svävande ovanför sig är ett perfekt exempel då den designades specifikt för Flow. Att det överhuvudtaget finn 10-12 scener känns jämförelsevis som väldigt ambitiöst, dömt att misslyckas men här blir det en fördel.

Foto: Niklas Sandström

Den finska duon Jarse bjuder på en psykedelisk kurs i hypnos. Scenen är helt svart och endast små lampor blinkar till sporadiskt medens lager efter lager av drönare och suggestiva gung sprids. Publiken förvandlas sakta till somnambuler där de ligger utspridda på sackosäckar. Jarse har ännu bara släppt singeln Alas på Fonal Record men en fullängdare väntas inom kort.

Foto: Helen Korpak

Självklart uppmärksammar man den pågående rättegången i grannlandet Ryssland på bandet Pussy Riot. Friends sångerskan bär ett linne med bandnamnet, på baskaggen bakom Feist syns svart frystejp som skriver ”Free Pussy Riot”. Björk går ännu längre hon dedikerar bångstyriga, ilskna Declare Indepence till bandet som på de mest totalitära sätt anklagas för huliganism.

20000 människor vallfärdar under lördagen till Flow. Över de dagarna har runt 63 000 kommit hit och man förstår att festivalen har växt från föregående år. Helsingfors ger i övrigt känslan av att vara en stad där det sprudlar av kultur och kreativitet men där vetskapen om detta hålls hemlig. Exklusivt, ja kanske elitistiskt tillochmed men också något som håller kvar själen och kvaliteten i kulturyttringarna.