First Aid Kit har aldrig varit bättre än vad man är nu

19 januari, 2012
Recension av Magnus Olsson

Systerduon Johanna och Klara Söderberg har något alldeles eget, och tar det stora klivet från att vara lovande till att tillhöra finrummet med nya skivan The Lion’s Roar. Ett faktum jag anade redan efter första singeln med samma namn. Mike Mogis från Bright Eyes har tillsammans med systerduon skapat en framtida klassiker.

Man har mognat och samtidigt närmat sig storheter man numera arbetar med. Det är inte en tillfällighet att namn som Jack White, Conor Oberst och Karin Dreijer Andersson är deras största fans. De är skapta för detta, och förmedlar ett hantverk, starkt färgat av den amerikanska folksjälen. Countrydoftande ballader smeker vindarna längs en landsväg, folkmusiken får sig ett uppsving och stämsång i klass med skäggrockens framsta fanbärare Fleet Foxes är några av alla inslag dessa musikaliska genier förmår.

Hyllningslåten Emmylou där man flörtar med storheter som Cash och Emmylou Harris, sägs handla om att sjunga med någon man älskar. Sällan har passion, ödmjukhet och storhet varit så självklar som nu. En äkta tågluffarlåt att sjunka ned i sättet till. First Aid Kit har aldrig varit bättre än vad man är nu.