Festival

Folkert Koopmans svarar på frågor om Bråvallapausen

Publicerad: 2 juli 2017 av redaktionen

Fler detaljer kring gårdagens bomb.

Under gårdagen, den sista dagen av årets upplaga, basunerades det ut att festivalen tar en paus det kommande året med anledning av de sexbrott som ägt rum på festivalen. Det chockartade beskedet satte igång en samhällsdebatt – problemet är nämligen betydligt större än en enskild festival. Bråvalla har sedan fått både ris och ros för sitt ställningstagande. Parallellt har diskussioner blossat upp om att det kan finnas andra underliggande motiv, däribland ekonomiska.

SVT var bland de första att skriva om bolagets förluster i miljonklassen. Nu väljer Folkert Koopmans att bemöta medias spekulationer.

– Överlag har Bråvalla varit vinstdrivande. Vi förlorade väldigt mycket pengar på Hultsfredsfestivalen, och vi har tjänat pengar på andra festivaler och konserter. Detta är en bransch för de som håller ut, och du måste arbeta långsiktigt för att bygga någonting. Vi har haft och har fortfarande en långsiktig strategi med Bråvalla, säger Folkert Koopmans i en pressrelease.

Han fortsätter.

– Självklart är det inte bra ekonomiskt sett att driva en festival som associeras så starkt med våld eller otrygghet. Men att påstå att vi använder våldsbrott som svepskäl för att inte göra den ett år är märklig och cynisk spekulation.

Årets festival sålde 45 162 biljetter, ett litet tapp mot föregående år, men enligt Koopman ska beslutet vara taget redan innan årets festival.

Inför årets festival har säkerhetsarbetet fått ännu större fokus, ett långsiktigt arbete med polis och frivilligorganisationer, samt att ändringar på området har skett för att minimera riskerna för våld och sexbrott.

Det finns fortsatt en långsiktig plan för Bråvalla, menar Folkert, men en paus är nödvändig för att kunna analysera och ta nya tag.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 948 [name] => Bråvalla [slug] => bravalla [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 949 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 229 [filter] => raw ) )