Intervju

Från Umeå med kärlek – Syket

Publicerad: 29 mars 2011 av Karl Eklund


Med en blandning av psykadelisk discopop, brittisk shoegaze och traditionell indierock har Syket blandat en originell och spännande musikalisk cocktail. De har på nästan osannolikt kort tid erövrat den svenska indiepopscenen och är sommarens kanske flitigaste festivalband. Inför sommarens crescendon mötte Festivalrykten upp musikundret från Umeå – Syket.

Musikårets mest hypade skivsläpp och klaraste nykomling är sjumannabandet Syket. Trots tidigt på året råder det knappast någon tvekan om att 2011 verkligen är deras. Den nysläppta skivan ”With Love” har blivit unisont kritikerrosad och bandets singlar har spelats flitigt på P3.

Vilka är egentligen Syket?

”Vi är en samling drömmare med diverse odiagnostiserade diagnoser som gillar och utövar musik”, säger bandets sångare och låtskrivare Mikael Stenberg.

Bandet har en musikalisk utformning och ljudbild som enligt många går åt den något bortglömda musikgenren shoegaze. Det är hårda ljudväggar blandande med melodiska och drömska popslingor. Det är inte särskilt svårt att höra likheter genrens fanbärare My Bloody Valentine och The Stone Roses.

Hur skulle ni själva vilja beskriva er musik?

Någonting fult, snyggt och simpel. Det mesta känns lite som en slump.”, säger Mikael.

Men vilka andra artister ligger Syket nära?

Jag känner starkt för Silverbullit och Fontän. Men det är mina egna åsikter och mest troligt kan inte alla andra i bandet skriva under på det”, säger Mikael.

Han fortsätter, ”Det finns visserligen band jag känner en telepatisk samhörighet med, men inte de är inte särskilt många. Däremot finns de små saker som att A Mountain of One projicerade samma film live som jag hade tänkt projicera. Då vet man direkt att man är på samma våglängd.”

Vad influerar och inspirerar Syket?

Oskar tar vid, ”Jag och Mikael har nog ganska olika influenser, men vi har blivit väldigt bra på att respektera varandras musikaliska preferenser. Däremot tror jag nog alla gillar Primal Scream”.

Han fortsätter ”Viss musik är faktiskt för bra för att man ens ska kunna låta sig inspireras. Man blir knäckt. När folk pratar om artister som inspirerar dem låter det ofta ”de fick mig att inse att jag också kan göra det här”, men när jag hör något jag tycker är fantastiskt tänker jag snarare ”hur gör man!?”.

Thomas lägger in ”Musiksmak är ju inget statiskt utan någonting som förändras hela tiden. Idag kan jag älska sånt som jag hatade som tonåring och vice versa, medan vissa andra saker består”.

Han fortsätter, ”Jag inspireras av allt som väcker känslor. Blir det för välpolerat blir det oftast tråkigt. Ofta gillar jag nya band som inte riktigt hittat sig själva, som inte riktigt vet vad de gör. Sen när de blir för medvetna blir det tråkigt.” Med ett skratt lägger han till, ”Jag hoppas nog att vi aldrig hittar oss själva.

Finns det en kärna som utgör själva Syket, typ ”detta är Syket”?

”Kärnan är drivkraften att göra någonting av livet, att inte bara supa ner sig i en snödriva utanför Scharinska i Umeå”, säger Mikael.

Oskar fortsätter, ”Vi har oerhört roligt tillsammans och har en fin sammanhållning. Det måste alltid komma i första hand.

Thomas tillägger, ”Syket är ganska oängsliga som band. Vi försöker inte hoppa på några trender eller tänker ”så här ska vi låta”. I stället låter vi oss påverkas en aning från vitt skilda influenser så blir det bra till slut.

Vad tror ni det spelar för roll att ni är ett, numerärt sett, stort band?

”Om sex av oss tappar förståndet är det ändå en kvar som har vettet i behåll”, hävdar Mikael.

Thomas fyller in, ”Visst kan det bli trångt på scen ibland och rika lär vi knappast bli, men det positiva med att vara många överväger. Låtarna kan förändras väldigt mycket under processen innan vi hittat rätt form för dem”.

Syket välklätt, det är disco och psykedeliska kompositioner som bitvis sticker ut. Det är monoton rock men också varierande rytmer och hoppfulla undertoner.  Det är indiepop i sin essens och kan bedömas som en nordligare och tyngre variant av Studio och The Embassy.

I musiksammanhang hör man ofta prat om det ”göteborgska-soundet”. Går det att höra att ni är från Umeå? Finns det ett Ume-sound?

Mikael svarar snabbt, ”Det hoppas jag inte. Men säkert glimtar det faktumet att det är svinkallt 3/4 utav året häruppe till då och då. Att man egentligen borde ägna tiden åt att bygga en tidsmaskin och läxa upp dem som började bebygga Norrland överhuvudtaget”.

Oscar fortsätter ”Vissa hävdar visserligen att det hörs att vi kommer från Umeå, men det känns sökt tycker jag. Det finns inget typiskt Umeå-sound. Vi skulle lika gärna kunna komma från Memphis eller Portofino.”

Jag vet inte vad det i så fall skulle vara. Jag tror snarare att det i så fall rör sig om en känsla eller mentalitet som även kan återfinnas inom litteraturen och andra konstformer”, säger Thomas.

2011 har blivit något av det ”stora genombrottet” för bandet. Efter skivsläppet tidigare i år spelar bandet flitigt över hela Sverige. I vår och sommar spelar de praktiskt tagit på varenda festival.

Vilken spelning ser ni fram emot mest?

Jag vill hylla Bobby Gillespie med en cover, slåss med Liam Gallager och älska med Bret Andersson, så Hultsfred!”, säger Mikael. ”Fast alla ska bli jäkligt spännande”, fortsätter han.

Vilken är er drömfestival att besöka eller spela på?

SXSW & Roskilde eller vilken brittisk festival som helst”, hävdar Mikael. ”Men på grund av Ariel Pinks Hounted Graffiti besök i Slottskogen måste jag nog ner till Way Out West. Oavsett om vi får spela där eller inte”.

Oskar anser å sin sidan, ”I Japan måste det ju finnas en massa festivaler och det vore ju lite kul. Överhuvudtaget festivaler utomlands. Gärna Sydeuropa, där trivs jag.”

Redan i helgen kan du se Syket på Umeå Open. I sommar är de bland annat bokade till Hultsfred, Popadelica, Knarrholmen Festivalhelg, Emmabodafestivalen och Storjöyran.

För mer av Syket, vart de spelar, musikvideos och låtar se www.syket.net.

 

 

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 146 [name] => Syket [slug] => syket [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 147 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 3 [filter] => raw ) )