Mejeriet

Frida Hyvönen
Lund, 3/3 – 2017

Publicerad: 4 mars 2017 av Maja Björsne

8

Det är en nyligen Grammisbelönad Frida Hyvönen som äntrar Mejeriets scen. Årets kompositör, årets textförfattare, två statyetter på bokhyllan och en fullsatt konsertlokal. Min stad som förstanummer, därefter en presentation av bandet – Linnea Olsson på cello, Systraskaps Amanda Lindgren på diverse blåsinstrument – och jaget, ”Frida Grammisbelönad Hyvönen”. Skratt och hurrarop från publiken. Hon berättar om Grammisgalan, likt Säkert! i Dian Fossey, om hur hon inte visste vad hon skulle säga när det var dags för tacktal. ”Jag har fan ingen att tacka, jag har gjort allt det här själv.” Vi skrattar igen, men vet att det bakom den komiska framtoningen finns en oerhörd tyngd: Kvinnor och barn är en säregen demonstration av sårbarhet och styrka som helt och hållet är Frida Hyvönens förtjänst. Det är hon som har vågat.

 

  •  

    Längst ut på armarna sitter fingrarna och de dansar över flygeln under Sjön och Imponera på mig. Ett skämt, några visdomsord. Hyvönen kastar med huvudet, spänner blicken i någon, trollbinder. Hon påpekar hur konstigt det är att pop- och rockmusiker, till skillnad från konstnärer inom andra skrån, alltid förväntas att bära med sig hela sin verkskatalog. Hon vill inte dra upp gamla lik på scen och tänker därför bara spela låtar från Kvinnor och barn. Publiken jublar och känslan man får är just den att Hyvönen har släppt barlasten, kapat håret eller bojorna. Hon är ny och stolt, rakryggat blottad. Vi beundrar och respekterar.

     

  •  

    Ska man vara teknisk och binär är det inte en perfekt spelning. Någon gång hamnar bandet ur takt, någon gång kommer de in fel. Det gör inget. Vad Hyvönen förmedlar är ärlighet och acceptans, en försoning med saker och tings omständigheter: så här är det, så här får det vara. Det är en efterlängtad motpol till den perfektionism och det produktionsfokus som i dagens konsertklimat tillåts ta allt mer plats på bekostnad av känsla och innehåll. ”Tack för att ni låter mig underhålla och förfära.” Nöjet är helt på vår sida.

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 1578 [name] => Frida Hyvönen [slug] => frida-hyvonen [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 1579 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 9 [filter] => raw ) )