Intervju

Frida Sundemo: ”Den skrevs för arenor och VM-krönikor”

Publicerad: 8 november 2016 av Magnus Olsson

Frida Sundemo har lovordats länge, varit stammis hos P3 och lånat ut sina stämband till producentvärlden. För några veckor sedan släppte hon ut mer av sin elektroniska briljans. Singeln We Are Dreamers befinner sig på samma breddgrader som något M83 kunde ha skapat, ett ännu tydligare atmosfäriskt universum gör entré. I morgon spelar hon dessutom på vår fest för vårt nya nummer av Rumours – vi passade därför på att ställa ett par frågor.

Du släppte nyligen singeln We Are Dreamers, vad kan du berätta om låten?

– Den skrevs för arenor och VM-krönikor, haha. Vi ville skapa något för stort för sitt eget bästa, både musikaliskt och textmässigt. Den handlar om att våga tro att allt skall bli bra och om att våga tillåta sig själv att drömma. Drömmar är det finaste vi har, tycker jag. Det ryms liksom ingen ironi i en dröm. Finns den, så finns den och då vill den bara gott.

Personligen hör jag ett filmiskt uttryck, lite i samma anda som M83, är det något du jobbat utifrån?

– Filmmusik är en stor inspirationskälla för mig. Under produktionsprocessen av en låt brukar Joel (co-producent och låtskrivare) och jag söka på Youtube efter ”looking at earth from space”, ”majestical undersea shots” eller ”FIFA world cup highlights”. Funkar musiken till något av detta så vet vi att vi är på rätt bana, haha. Det här tricket använde vi ofta under skapandet av We Are Dreamers.

Du började nyligen jobba med Cosmos Music – kan du berätta om bytet och vad det innebär för dig och ditt skapande?

 – Jag har främst jobbat med brittiska skivbolag tidigare men saknat en bas här hemma. Det kändes spännande att vända på ordningen nu och utgå från Sverige för att sedan försöka nå ut till andra delar av världen. Mitt management och förlag finns dock kvar i London så mycket utgår fortfarande därifrån. Cosmos är ett väldigt familjärt skivbolag där det känns som att jag har min egen plats och jag känner mig väldigt glad över vårt samarbete!

– Jag tror egentligen inte att bytet kommer att påverka mitt skapande särskilt mycket. Jag har en väldigt tydlig bild av hur jag vill göra musik och jag skulle aldrig låta ett skivbolag styra det. Dock kan det verkligen vara givande att låta nya öron lyssna på en låt under olika steg i processen, inte minst för att det gör något med en själv att lyssna i samma rum som någon som aldrig hört musiken tidigare.

We Are Dreamers är ditt första smakprov, när kan vi förvänta oss mer?

– Ingenting är skrivet i sten, men jag jobbar på ett album som jag siktar på att släppa under 2017. För varje singel jag släpper skulle jag egentligen vilja släppa åtminstone två eller tre kompis-låtar som liksom omfamnar singeln. Det skulle ge lite mer nyanser åt musiken och budskapet. Det är det bästa med att göra ett helt album – att få bygga upp en hel värld av olika historier, ljud och känslor. Lite mer gråskala helt enkelt.

Och om du tittar in i spåkulan, hur ser ditt 2017 ut?

– Ja, då hoppas jag som sagt att mitt album får komma ut i världen och att jag får möjlighet att åka runt och spela för massa människor! Det vore också mäktigt att få skriva mer musik för film – det är en dröm jag har. Och att Sunderland vinner Premier League.