Guggi Data
Pop/Rock

28 augusti, 2017
Recension av John Jonsén
7

I nästan alla sammanhang är genretermen ”pop/rock” helt värdelös. Från att den myntades för ett halvt sekel sedan har den gett liv åt tusentals subgenrer som ersatt den helt. Ur en modern syn – var The Beatles ens helt och hållet pop/rock? Är något band över huvud taget pop/rock? Det är förmodligen inte på grund av artistisk minimalism, nonchalans eller en vilja att återuppliva termen som Guggi Data har döpt sin första soloskiva till Pop/Rock. Det är en perfekt beskrivning av vad albumet innehåller: pop och rock. Inte så mycket mer, inte så mycket mindre.

Det behövs inte ens ett ”jangle” eller ”indie” som prefix. Grunden är så poppig som det kan bli – den klassiska intro-vers-refräng-brygga-refräng-ochkomigenrefrängengångtill!-strukturen frodas något enormt på skivan. Inte minst har Pop/Rock så enkla texter att de både blir universella och tidlösa. Ta bara några rader från årets somrigaste popdänga Baby (”Baby, I like your style / You’re so cool / Baby, I love you”) eller den lekfulla Kickback (”I’m going to New York City / And I won’t feel that shitty”). Vad som hade kunnat blivit så tråkigt och bemött med ögonrullningar känns som handen i handsken tillsammans med musiken.

Det krävs ingen enorm tankekraft att lista ut Guggi Datas förflutna i Makthaverskan och Westkust, inte minst för att det reflekteras med jämna mellanrum under Pop/Rock – inte heller är det särskilt svårt att förstå vad han uppskattar i musik. Det han verkar älska mest av allt i hela världen är trumintron. Om det är ett trumfill, två slag eller tre slag spelar ingen roll. Lite längre komp går också bra, så länge det alltid följs upp av en gigantisk åsksmäll i gitarrslinge-form. All There Is är otroligt nog den enda låt som börjar med något annat än trummor, men i en genomlyssning av Pop/Rock från start till slut märks repetitionen sällan av. Det finns så mycket annat att fokusera på, som hans svävande falsett i 900 och den mysigt mullrande basen i Recall. Framför allt Korea Blues i sin totala fläckfrihet – det smygande effektpedalskaoset som möter gitarrmelodin i låtens mitt och det lika enorma som ögonvattnande crescendot är båda solklara höjdpunkter på albumet.

Förutom att Pop/Rock är en välskriven debutskiva från Guggi Datas håll är det ett perfekt bevis på att allting inte behöver vara så svårt hela tiden. Ett bra trumintro, några melodislingor och två genrer går att återbruka nog många gånger för att koka ihop ett stabilt album. Texterna behöver aldrig förkläs i metaforer eller liknelser – den simpla ärligheten räcker mer än väl. Pop/Rock är varken utmanande eller svårsmält, och ibland är det precis vad som behövs.

Skivbolag: Luxury

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 2450 [name] => Guggi Data [slug] => guggi-data [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 2451 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 4 [filter] => raw ) )