Månadsguide

Guide till månadens albumsläpp – augusti 2017

Publicerad: 3 augusti 2017 av redaktionen

Låt oss vara ärliga – om vi snackar kvantitet är inte augustis albumutbud mycket att hänga i granen. Det är som om skivbolagen har sommarledigt, och inte förrän mot slutet av månaden börjar de stora mängderna rulla in. Men om vi snackar kvalitet har vi ändå en drös guldkorn att se fram emot. På den svenska indiescenen gör Guggi Data en hajpad debut och Holograms en efterlängtad comeback. Blickar vi ut över landsgränserna ser vi norska popartisten Susanne Sundfør släppa, precis som amerikanska indiestorheter som Grizzly Bear och The War on Drugs. Icke att förglömma: månadens giganter heter Queens of the Stone Age och ger ut sin första skiva på fyra år.

Nedan har vi plockat ut fem av månadens albumsläpp att hålla ett extra öga på, tillsammans med en lista i sin råa form på vad som kommer. Har vi missat något? Välkommen att skicka ett mail till rikard@festivalrykten.se eller kommentera artikeln på Facebook.


Downtown Boys – Cost of Living (11 augusti, Sub Pop)

För två år sedan kom Downtown Boys som en blixt från klar himmel och stormade världen med sin saxofonpunk. Det lika festliga som aggressiva debutalbumet Full Communism var en välbehövlig arvinge till X-Ray Spex i en modern tagning. Singlarna till uppföljaren Cost of Living har fått en nedtonat hets till någonting mer moget och stadigt, men lämnar punkcharmen intakt. De som önskar att Sleater-Kinney spelade lite hårdare och att Fucked Up gjorde tvärtom har ett perfekt album att tillägna hösten.

Guggi Data – Pop/rock (18 augusti, Luxury)

Solodebutanten Guggi Data knockade oss med månadens låt i juni, följde upp det med den vänare All There Is nyligen, och har på två singlar dessutom hunnit klämma in två b-sidor som en göteborgsk Morrissey-figur. Mycket annat om Pop/rock vet vi inte, men Datas musikaliska CV (Makthaverskan, Westkust) är utmärkt så det finns ingen anledning att tvivla. Han är här för att göra indiepopen lite, lite rockigare – rocken lite, lite indiepopigare. Med sin känsla för melodier och en frisyr som redan skapat mindre debatt i Stereogums kommentarsfält kommer många haja till i mitten av augusti.

Grizzly Bear – Painted Ruins (18 augusti, RCA)

Det senaste decenniet har Grizzly Bear varit ett av världens jämnaste band, och hela tiden omformat sin indiefolk mot något större och ljudligare. På nya albumet Painted Ruins – deras första på fem år – är soundet kanske mer detaljerat än någonsin. Att sjunka ner i det är som att irra bort sig i en tät skog, där bandets neopsykedelia står för träden. Grizzly Bear är tillbaka för att skaka om skäggindien i anklarna.

The War on Drugs – A Deeper Understanding (25 augusti, Atlantic)

The War on Drugs sitter i ungefär samma sits som Future Islands gjorde tidigare i år. Båda hade tidigare figurerat som sevärda indieakter för de invigda, men släppte 2014 skivor (well, draghjälpen kom från explosiva förstasinglar: Red Eyes respektive Seasons (Waiting On You)) som gav dem en helt ny, massivt växande publik. The Far Field hade svårt att verka i det förlorade momentum som Future Islands ändå gav ut sin uppföljare i, men ingenting tyder på att The War on Drugs kommer att gå samma väg. Holding On, Strangest Thing och i synnerhet den elva minuter långa Thinking of a Place skvallrar snarare om att A Deeper Understanding kan komma att vara ett riktigt praktverk. Igen.

Susanne Sundfør – Music for People in Trouble (25 augusti, Bella Union)

Susanne Sundfør har länge vandrat en mittenväg mellan högtflygande hitlåtar och mer avant-garde popmusik. På det nya albumet Music for People in Trouble gör hon en gir åt det senare och tar ut svängarna rejält. Singlarna vittnar om att hennes sinne för enorma melodier är intakt, men att det används på mer subtila sätt. Skivan har kallats för det mest intensiva och gripande som hon gjort, och om hon lyckas hålla ihop idéerna (”We are living in a time of great changes. […] I think a lot of people experience anxiety these days. I wanted to address these emotions on the album”) så kan det mycket väl bli hennes stora internationella erkännande.

 


 

4 augusti – Soccer Mommy – Collection
4 augusti – Randy Newman – Dark Matter
11 augusti – Downtown Boys – Cost of Living
11 augusti – Guided By Voices – How Do You Spell Heaven
11 augusti – Frankie Rose – Cage Tropical
11 augusti – Rat Boy – Scum
11 augusti – Kesha – Rainbow
11 augusti – The Districts – Popular Manipulations
18 augusti – Guggi Data – Pop/rock
18 augusti – Grizzly Bear – Painted Ruins
18 augusti – Holograms – Surrender
18 augusti – Everything Everything – A Fever Dream
18 augusti – Lil B – Black Ken
18 augusti – Steven Wilson – To the Bone
18 augusti – UNKLE – The Road: Part 1
18 augusti – Ghostpoet – Dark Days & Canapés
18 augusti – Gang of Youths – Go Farther in Lightness
25 augusti – The War on Drugs – A Deeper Understanding
25 augusti – Susanne Sundfør – Music for People in Trouble
25 augusti – Queens of the Stone Age – Villains
25 augusti – Liars – TFCF
25 augusti – Oh Sees – Orc
25 augusti – Widowspeak – Expect the Best
25 augusti – EMA – Exile in the Outer Ring
25 augusti – Prins Thomas – Häxan
25 augusti – Iron & Wine – Beast Epic
25 augusti – Action Bronson – Blue Chips 7000
25 augusti – Sannhet – So Numb
25 augusti – A$AP Mob – Cozy Tapes Vol.2: Too Cozy
25 augusti – Tera Melos – Trash Generator
25 augusti – Pvris – All We Know of Heaven, All We Need of Hell

Läs också

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 2403 [name] => Månadsguide [slug] => manadsguide [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 2404 [taxonomy] => post_tag [description] => [parent] => 0 [count] => 17 [filter] => raw ) )